Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

21. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Iako Vaša beba sada teži oko pola kilograma, još uvek ima dovoljno prostora u stomaku. I voli se koristiti njime kada ne spava! Pročitajte više o ovoj nedelji.
 

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Iako ih ne mora koristiti u svom trenutnom domu - čula ukusa i mirisa Vaše bebe nastavljaju da se razvijaju ove nedelje. Oni su uvek pomalo stimulisani Vašom amnionskom tečnošću jer ona nosi aromatične molekule iz hrane koju jedete i miris Vaše okoline do nje! Dakle, pri rođenju, Vašu će bebu odmah privući miris Vaše kože, Vašeg mleka, slatki ukusi (jer je amnionska tečnost blago slatka), a možda će biti upoznata i s hranom koju ste redovno konzumirali u kasnoj trudnoći. Uskoro će njen mozak biti dovoljno zreo da zapamti ta čulna iskustva. Ako, na primer, volite mediteransku hranu s puno belog luka, Vaša se beba već u materici može upoznati s tom Vašom navikom u ishrani. 

Ilustracija bebe u trbuhu u 21. tjednu trudnoće

VAŠE TELO

U ovoj fazi trudnoće, Vaša beba pluta u puno plodove vode koja se često nadopunjuje. Sada možda razumete zašto je važno piti puno vode. Menja se i Vaš obrazac disanja. Vaše disanje postaje ubrzano i ponekad se može činiti da ste bez daha. To može biti zbog povećanja težine, ali i zbog problema s prostorom jer, kako Vaša beba raste, Vaši organi imaju sve manje prostora. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s disanjem, svakako se posavetujte sa svojim lekarom.

ISHRANA

Osim belančevina, folne kiseline, cinka, DHA (dokosaheksaenoična kiselina), joda i vitamina A koji su već spomenuti, jedna važna hranljiva materija - posebno za žene koje su trudne i slede vegansku ishranu - je vitamin B12.  Budući da se vitamin B12 nalazi prvenstveno u životinjskoj hrani, kao što su meso, riba, jaja, mleko i sir, potrebno je malo više pažnje da vegani ispune svoju preporuku po pitanju ishrane. Budući da je vitamin B12 potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže nervnom sistemu, posebno je važan njegov unos tokom trudnoće. Vegani ga mogu pronaći u hrani obogaćenoj vitaminom B12, kao što su neke žitarice za doručak i nutritivni kvasac (proverite šta piše na pakovanju). Svakako obavestite svog lekara ako sledite vegansku ishranu i poslušajte njegove dodatne predloge.

SAVETI

Muče li Vas probavne smetnje u poslednje vreme? Hormonske promene čine gornji otvor želuca labavijim, što je neugodna i vrlo česta nuspojava trudnoće. Zbog toga želudačna kiselina dospeva u jednjak lakše nego obično i to uzrokuje neugodan osećaj koji doživljavate. Što je beba veća, to više pritiska želudac i povećava taj efekat!
Promena navika u ishrani često može biti korisna: isprobajte pet malih obroka dnevno umesto tri velika. Pobrinite se da temeljno žvaćete. Još jedan trik ako patite od probavnih smetnji – noću držite glavu na uzvišenom položaju. Tada se kiselina neće moći tako lako podići. 
 

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.