Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

19. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaš 'mali stanar' teži između 300 i 400 g i puno toga još raste na Vašoj bebi iako je ona vrlo aktivna. Saznajte više o 19. nedelji trudnoće!

2 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Puno toga još raste na Vašoj bebi iako je ona vrlo aktivna. Ona nije nužno prilagođena Vašem vremenskom rasporedu i može Vas probuditi noću dok se nemirno kreće. Pokušajte da nežno milujete svoj stomak i razgovarate s njom kad to učini – to je može smiriti i možda ćete oboje moći da zaspite. Budući da nije velika, ima puno prostora za pomeranje ruku i nogu, pa i udaranje. Setite se da pomazite izbočinu da pokažete bebi da ste prisutni! 

19-sedmica

VAŠE TELO

Iako Vaše telo radi svoj posao gotovo na autopilotu, još uvek postoji nekoliko stvari oko kojih se treba pobrinuti. Ako to već niste učinili, razgovarajte sa svojim ginekologom na sledećem pregledu o tome kako i gde želite da rodite. Ako želite da imate bebu u bolnici, može Vam neku preporučiti. Bolnice obično nude informativne događaje za buduće roditelje, tako da možete da steknete utisak o tom mestu. To Vam može pomoći da se odlučite.

ISHRANA

Vreme je za proveru povećanja telesne težine: čak i ako su dodatne kalorije iz „zdrave hrane“, i one mogu rezultirati povećanjem telesne težine. Prevelik višak kilograma tokom trudnoće takođe može dovesti do rađanja bebe koja će biti povećane težine. Suprotno nekim uverenjima, beba sa povećanom težinom pri rođenju nije zdravija od bebe rođene s normalnom i zdravom težinom. Osim toga, velika porođajna masa može ukazivati na to da će beba imati veće šanse da postane teža tokom svojih ranih godina. Osim što to dovodi do drugih problema kao što je dijabetes, gojaznost u detinjstvu često dovodi do gojaznosti u odraslom dobu. Razgovarajte sa svojim lekarem o tome kakvo je Vaše dobijanje na težini u poređenju s onim što je preporučljivo za Vas. 

SAVETI

Ura! Na pola ste puta trudnoće. Ovo je sjajno vreme da se pohvalite! Ipak ste postigli nešto ogromno. Naravno, kao i sve buduće mame, imate puno neodgovorenih pitanja - kao, na primer, šta se događa od ovog trenutka. Zato vredi otići na pretporođajni kurs. Saznanje o onome što se događa pomaže ublažavanju nesigurnosti. Razgovor s drugim budućim majkama i roditeljima takođe je posebno koristan. Pretporođajni kurs je takođe dobro vreme da saznate više o dojenju. Razmišljajući unapred tokom trudnoće, steći ćete samopouzdanje za dojenje kada Vaša beba stigne. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.