Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pretraga
Niste još član? Registrujte se ovde
Deli ovo Članak
X
Rast bebe u trudnoći

Fizičke promene tokom trudnoće

 

U poslednjim mesecima vaše telo, kao telo buduće majke, počelo je da se menja: stomak se zaokrugljuje, grudi rastu, a koža se menja. Potrebno je da se postepeno priviknete na ove važne promene vašeg fizičkog izgleda.

08.08.2019 - 12:08

Povećanje stomaka tokom trudnoće nije jedina promena koja se događa, unutar vašeg tela sada se dešavaju i druge promene, kako bi se ono prilagodilo malom novom biću i kako bi mu pomoglo da raste i, istovremeno, kako bi se vaše telo pripremilo za trenutak porođaja. Zbog toga će se obim vaših grudi udvostručiti, a težina materice povećati do trideset puta.


Povećanje grudi

Bolne grudi su često jedan od prvih znakova trudnoće, koje žena primećuje neposredno pre nego što sazna da očekuje bebu. Ovo je potpuno normalna pojava. Nakon začeća telo se priprema za sledeću fazu: za dojenje.

Tokom devet meseci trudnoće grudi će postepeno rasti. Ne postoji nikakav magični proizvod koji bi mogao da spreči pojavu strija i da sačuva lepotu vaše kože. Ipak, pomoći će ako svakodnevno koristite hidratantne kreme sa bademovim uljem i uljem pšeničnih klica. Kada jednom nastanu strije, nažalost, ostaju zauvek. Zato vredi da se potrudite da brinete o svojim grudima, kako biste ih izbegli. Bradavice se takođe povećavaju i postaju čvršće. Grudi će se neprestano menjati pod uticajem hormona (progesterona, estrogena i prolaktina).


Zaokruživanje stomaka

Nakon prvih nekoliko nedelja i tokom čitavog perioda trudnoće materica će nastaviti da se širi, kako bi omogućila razvoj bebe. Ovaj mali mišić u obliku obrnute kruške, koji obično ima samo 50g, dostići će težinu od 1,5kg na kraju trudnoće.

Zbog toga je moguće da ćete u prvom tromesečju osećati hitnu potrebu da odlazite u WC češće nego obično (jer materica vrši pritisak na bešiku), i da ćete osećati zatezanje donjeg trbuha usled istezanja ligamenata koji pridržavaju ovaj mišić.

U drugom tromesečju materica će se širiti prema abdominalnoj šupljini, dok će se vaš stomak zaokrugliti.

U trećem tromesečju trudnoće materica će nastaviti da raste i da vrši pritisak na druge organe, kao što su pluća i creva. To može dovesti do pojave manjih problema, kao što su osećaj kratkog daha, konstipacija ili osećaj nelagodnosti u predelu želuca. Nakon porođaja materica će se stegnuti i vratiti na svoju normalnu veličinu i obim: trajaće otprilike šest nedelja dok vaš stomak opet ne postane ravan.


Kako se vaše telo sprema za porođaj?

Pred kraj trudnoće telo oslobađa hormon, koji omogućava da se karlica proširi tako što se ligamenti rastežu. Ova faza može izazvati bolove u donjem stomaka, pa čak i bol u leđima (pogoršan težinom bebe i naglašenijim savijanjem kičme). Odmor je i dalje najbolje rešenje. Takođe, treba da razmislite o primeni ispravnih položaja: dok sedite oslonite se leđima na naslon stolice, a kada stojite, lagano nagnite karlicu napred.


Koža i kosa: uloga hormona

Druga velika promena koja se dešava tokom trudnoće je da koža, pod uticajem hormona, postaje sklona promenama. Ne postoji nikakvo pravilo: masna koža može postati suva i obrnuto. Neke žene mogu da uživaju u mnogo svetlijoj puti nego što su je imale ikada ranije. Ali po pravilu suva koža će postati još osetljivija (zbog zadržavanja vode). Ako imate masnu kožu moguće je da će se pojaviti bubuljice, stoga je potrebno da vodite računa o svojoj koži. Morate je čistiti i hidrirati ujutro i uveče, ne zaboravljajući da i vi sami pijete mnogo tečnosti. Pijte najmanje 1,5 litru vode dnevno!

Zaštitite se od sunca tokom trudnoće: hormon koji reguliše pigmentaciju ubrzaće proces pigmentacije kože, tako da je moguća pojava smeđih fleka. Nemojte se izlagati suncu bez upotrebe kreme za sunčanje, da biste sprečili hloazmu!

Što se tiče kose, ona će uglavnom biti jača i izgledaće lepše za vreme trudnoće. Uživajte u svim ovim trenucima!


Zaključak

Pojava smeđe linije na stomaku, između pupka i stidne kosti (često se naziva i linija trudnoće), posledica je hormona koji ubrzavaju sintezu melanina. Nakon trudnoće ova linija će nestati.

Pročitajte više

Sličan sadržaj

  • Promene u vašem telu buduće majke

    U ovom periodu nastaju dve glavne promene, to su: zaokrugljivanje stomaka i povećanje grudi

  • Koža i kosa za vreme trudnoće

    Koža može postati masna ili suva, a kosa može postati lepša i bujnija

  • Kako da se tokom trudnoće zaštitite od raznih uticaja?

    Koristite zaštitnu kremu kada se sunčate i pijte puno tečnosti!

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretraga

Still haven't found
what you are looking for?

Probajte naš pametan pretraživač pitanja. Uvek ćemo imati nešto za vas.