Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

4. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Već skoro mesec dana! Mnogo se stvari događa u Vama ove nedelje.

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba počinje proces sklapanja u trodimenzionalno telo! Ova nedelja je takođe važna prekretnica u njenom embrionalnom razvoju: početak onoga što se zove organogeneza: počinju se formirati obrisi mnogih unutrašnjih organa, kao i krvotok. Krajem četvrte nedelje beba je dugačka 4-6 mm (oko veličine sočiva), a fetalno-placentarna cirkulacija je uspostavljena i radi. Neverovatno, od njenog začeća, njena se težina pomnožila za 10.000!

4-semice

TVOJE TELO

Šest nedelja od poslednje menstruacije, u četvrtoj ste nedelji trudnoće stvara se veliki talas hormona. Oni su neophodni za Vašu bebu, osiguravajući da ima sve što mu je potrebno za rast. Ti hormoni sprečiće Vas da ponovo dobijete menstruaciju dok ste trudni. Oni takođe pomažu u formiranju posteljice. Šta radi posteljica? Obezbeđuje bebu kiseonikom i hranljivim materijama, te služi za zaštitu od mnogih klica i zagađivača. Ali ne svih - ako pušite i još niste prestali da pušite, sada je vreme da to učinite! (Tate takođe!)

ISHRANA

Svi kažu da treba "zdravo jesti" u trudnoći, ali to se ponekad može činiti nerealnim, neodređenim zahtevom. Važno pravilo je da se usredsredite na kvalitet ishrane – to će Vam pomoći da steknete dobre navike u ranoj trudnoći. Posebno se usredsredite na pripremi hrane kako biste izbegli rizik od trovanja hranom, kako za Vas tako i za bebu. Temeljno skuvajte svoje meso: tartar biftek i nedovoljno kuvano meso su zabranjeni! Temeljno operite ruke nakon baštenskih radova ili hranjenja kućnih ljubimaca, pre kuvanja, i pobrinite se da dobro operete voće i povrće. Ako imate vremena, redovno čistite frižider sapunicom i izbeljivačem, učinite to. Izbegavajte da jedete ostatke hrane koja nije odmah skladištena i ohlađena u frižideru jer bi se u takvoj hrani bakterije mogle razviti. Malo opreza može biti od velike pomoći da se Vi i Vaša beba dobro osećate!

SAVETI

Da li je dobra ideja uzimati vitaminsko-mineralne dodatke tokom trudnoće?

Trudnice imaju veće prehrambene preporuke za mnoge hranljive tvari, uključujući proteine, gvožđe, cink, dokozaheksanoičnu kiselinu (DHA – zdrava mast koja se nalazi u ribi i nekim životinjskim namirnicama) i folnu kiselinu, da spomenemo samo neke. Uzimanje vitaminskih i mineralnih dodataka može pomoći da popunite neke praznine u hranljivim materijama. Kao i kod svakog drugog leka, posavetujte se sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani tokom trudnoće. On ili ona Vam mogu prepisati suplement za trudnoću. Oprez: ne glumite farmaceuta! Pogrešne doze određenih nutrijenata (vitamin A, vitamin D, selen, fluor) mogu biti loše za bebu!

Usput, jeste li bili kod svog ginekologa? U planu je prva konsultacija pre kraja trećeg mjeseca. Vaš lekar može da zakaže analizu krvi za ranu trudnoću, kao i Vaš prvi ultrazvuk koji se može održati oko 12. nedelje.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.