Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

5. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Iako je samo veličine zrna graška, Vaša beba raste naglo. Relativno govoreći!

2 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Gledajući ne možete reći, ali mozak Vaše bebe se ubrzano razvija s pojavom dveju moždanih hemisfera, dve strane onoga što će činiti njegov mozak. Dolaze i "čulni organi", s obrisima njegovih očiju i ušiju, te počecima nosa i usta. Njegovo lice takođe. Uzbudljivo, njegov plućni i probavni sistem takođe se malo po malo oblikuju. Srce Vaše bebe sada se dovoljno razvilo da postaje sve izraženije – ako u 5. nedelji trudnoće imate ultrazvuk, jasno ćete videti kako mu srce kuca! Tamo u Vašoj utrobi, ovo malo biće počinje se formirati polako, ali sigurno.

5-sedmica

TVOJE TELO

Sada, u 5. nedelji trudnoće, mogli biste osećati kao da se nešto promenilo. Mnoge žene to mogu osetiti, čak i u ovoj ranoj fazi. Možda se osećate napetije ili razdražljivije nego inače. To je uzrokovano hormonalnim promenama koje mogu uticati ne samo na Vaše psihičko stanje, već i proizvesti određene fizičke simptome. Grudi se mogu osećati punije, a neke žene osećaju povlačenje ili čak malu bol u karličnom delu što je uzrokovano pojačanim protokom krvi. Sve je to normalno; sve je to deo procesa.

ISHRANA

Možda osećate mučninu. Da, nažalost jutarnje mučnine nisu ograničene samo na jutro. Postoje neke stvari koje možete učiniti. Pre svega, pokušajte da ne preskačete doručak jer čak i male količine hrane mogu pomoći kod mučnine. Takođe, možete da pokušate da podelite svoje obroke. Planirajte male međuobroke sredinom jutra i poslepodne uz svoja 3 obroka. Poslednja stvar koju treba zapamtiti – pijte dovoljno vode kako bi ostali hidrirani.

SAVETI

Jeste li znali da ukusi iz Vaše hrane mogu preći kroz posteljicu do Vaše bebe koja raste? Kao takav, za nekoliko nedelja kada se detetovi pupoljci ukusa razviju, na njegove ili njene kasnije preferencije ukusa može uticati ono što jedete tokom trudnoće. Ako jedete jake ukuse kao što su beli luk ili začin anisa, možda ćete naučiti svog mališana da su oni poznati i da im se takođe dopadnu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.