MyFeed Personalized Content
Od rođenjе
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Spavanje bebe i optimalna količina sna

Kada će dijete spavati cijelu noć, bez da se budi nekoliko puta? Da li je u redu da se beba okreće tijekom sna? Onda kada se tvojoj bebi približava vrijeme da ide na spavanje, hoće li će spavati tri ili četiri sata kako biste se mogli odmoriti za to vrijeme?

6 čitanje Svibanj 8, 2024

Prije postizanja razine odmora poput odraslih, djetetov mozak mora sazrijeti da bi razvio određene složene cikluse. Najvažnije je usvojiti dnevno-noćni ritam na koji su odrasli navikli. U slučaju malog djeteta, buka, mirisi i osjećaji razlikuju se od onih opaženih u majčinoj utrobi i na koje je bio naviknut. Upoznavanje ovih osjećaja kod nekih beba može potrajati duže nego kod drugih.  Kako pomoći bebi da se dovoljno odmori? Djeca vole rutinu i puno ljubavi u neograničenim količinama.

 

Dobar san je potreban za rast i razvoj djeteta

U prvim mjesecima života bebe puno spavaju i provode većinu svog vremena u spavanju. Spavanje pomaže bebi da se oporavi nakon razdoblja budnosti, ali i da se normalno razvija i raste. Može se primjetiti da kada dijete spava, hipofiza izlučuje hormon rasta.

U manjoj mjeri nego kad je slučaj odraslih, bebin je san organiziran u dvije alternativne faze:

 • Prva faza je razdoblje sna u kojem nema brzih pokreta očiju. U ovom razdoblju mirnog sna, koje traje negdje oko dvadeset minuta, mališani se odmaraju u miru, a hormon rasta je na najvišoj razini;
 • Druga faza pretpostavlja nastavak sna u kojem postoji brzi pokret očiju. U ovoj fazi bebe postaju malo uznemirenije, a san je površniji s nizom kratkih buđenja. Ovo je ključno vrijeme za sazrijevanje mozga.

Koliko beba spava?

Između ove dvije postoje i dobro određene faze koje su intermedijarne faze sna. Sve one imaju svoje cikluse. Treba imati na umu da mališani gotovo uvijek započinju noć s fazom spavanja u kojoj su nemirni. Novorođeno dijete spava u prosjeku 16 sati (s ekstremima između 14 i 20 sati dnevno).

Zaključno, vrijeme spavanja bebe vremenom će se postupno smanjivati, s 15 sati u dobi od oko 6 mjeseci i pol, na 13 sati u dobi od 4 godine. Dakle, spavanje tijekom dana također se smanjuje na sličan način, između tri i četiri razdoblja spavanja tijekom dana, u dobi oko šest mjeseci, a potom samo u dva perioda oko dobi od 12 mjeseci. Uskoro će se ovo vrijeme promijeniti na samo sat vremena sna, popodne, oko dobi od 18 mjeseci.

 

Spavanje bebe noću

Spavanje noću, što roditeljima često izaziva brigu, jako ovisi o vašoj bebi. Neke se bebe ne bude noću počevši od prvih tjedana, a najčešće je potrebno nekoliko mjeseci da bebin biološki sat napusti ciklus od 3-4 sata i usvoji onaj u trajanju od 24 sata.

Postupno, dijete će se skaldno kreirati svoj raspored ciklusa spavanja i budnog razdoblja dana:

 • dnevno-noćni ciklusi;
 • redovitost obroka;
 • Igra;
 • Interakcija s obitelji.

Sve to pomaže bebi da se prilagodi i postupno se prestane buditi tijekom noći.

 

Mala pomoć mališanu da mirno i duboko spava

I u majčinoj utrobi i u prvim tjednima života dijete ne razlikuje dan i noć. Dobra vijest je da možete pomoći bebi da se prilagodi, pomoću ovih nekoliko jednostavnih ideja:

 • Osigurajte mu potreban mir! Noću, pazite da je kuća mirna i da su zavjese povučene tako da malog ne ometa nikakav trag svjetlosti. U slučaju dnevnog sna, ipak se možete pustiti malo svjetla. Ne ustručavaj se vratiti svojim svakodnevnim zadacima, što obično radite u to vrijeme. Malo buke neće smetati tvojem mališanu;
 • Uspostavi određenu rutinu - u pogledu odlaska u krevet, tako da dijete shvati da je došlo vrijeme za spavanje. Aktivnosti poput mijenjanje pelena, oblačenje pidžame, pjevanje pjesmice za ljuljačku i zagrljaj, ali i puno ljubavi i nježnosti trebalo bi biti dio ove rutine. Kad dijete bude malo veće, moći ćete čitati i priče s njim;
 • Nastojte uvesti rutinu u pogledu popodnevnog spavanja bebe kako se dijete ne bi zbunilo i kako bi imalo osjećaj za raspored tokom dana. Pjesma, pjesmica iz vrtića ili poljubac;
 • Pomozite svojoj bebi da usvoji fiksni raspored. Nakon što ga nahranite na njegov zahtjev prvih nekoliko tjedana svog života, možete mu početi nuditi obrok u fiksnim satima;
 • Pripazi da je u dječjoj spavaćoj sobi ugodna temperatura.. Idealna temperatura trebala bi biti negdje između 18 °C - 20 °C;
 • Da li vaše dijete još uvijek spava s vama u sobi? Za početak možemo ti reći da to smiruje malenog, ali i tebe. Blizu si mu i ne moraš ustati iz kreveta i otići do njega u sobu, da viditš je li sve u redu, ili da ga nahraniš ako ga dojiš. Preporučuje se da ovakav način i raspored spavanja bebe ne traje dulje od prvih mjeseci nakon bebinog dolaska na svijet. Djeca moraju povremeno moći spavati sami, u svojoj sobi. Ovaj je aspekt važan kako za kvalitetu djetetova sna, tako i za kvalitetu  sna roditelja. Osigurajte si dovoljno sna i odmora, kako biste mogli normalno funkcionirati tokom dana i pružiti djetetu sve što mu je potrebno.
 • Može li dijete zaspati bez omiljene igračke, bez dudice ili bez sisanja palca? Nemoj mu oduzeti sve te stvari. One ga smiruju i pomažu mu da zaspi. Mali će odlučiti kada je pravo vrijeme da odustane od njih. Za sada, međutim, one su samo neprocjenjiva pomoć za miran san;
 • Dijete plače kad ide spavati? Dajte mu nekoliko minuta. Mnogo puta djeca osjete potrebu zaplakati prije spavanja, a taj je proces prirodan i normalan. Ukoliko se dijete ne smiri, idite k njemu kako biste ga uvjerili da je na sigurnom i da je sve uredu. 

 

Sigurnost u krevetiću

Odaberite krevetić koji je u skladu sa sigurnosnim standardima i čvrsti madrac odgovarajuće veličine kako biste spriječili situacije u kojem dijete upadne između kreveta i madraca ili između šipki za krevetić. Djeca spavaju puno lakše i bolje na leđima. Položaj lica je slobodan i na taj način može  puno lakše disati. Izbjegavajte svaki pribor koji nije potreban u dječjem krevetiću (kreveti, jastuci, igračke, itd.).

Vreća za spavanje dovoljna je da se mali ne prehladi. Dobro je u krevetiću imati omiljenu igračku mališana, ali nije potreban čitav niz krznenih prijatelja.

Da bi se smanjio rizik od smrti dojenčadi, pedijatri preporučuju da mališani spavaju na leđima i da soba ima stalnu temperaturu (18-20 ° C - dovoljno da bi djetetu bilo toplo). Provjeravajte spavaću sobu redovito i prije svega, izbjegavajte pušenje u dječjoj sobi!

 

Sanjaju li bebe tijekom spavanja?

Suprotno onome što neki ljudi vjeruju, mimika koju beba pokazuje tijekom spavanja ne znači da sanja. Prema pedijatrima, djeca počinju stvarno sanjati tek u dobi od tri godine, kada postanu dovoljno stari da govore o svojim snovima.

 

Zapamti

Odmor je bitan za normalno funkcioniranje djeteta

Važno je da se dijete odmori kvalitetno, jer njegovom je mozgu potrebno da sazrije kako bi mogao razviti određene složene cikluse i usvojiti dvevno-noćni ritam, u kojem odrasli uživaju.

Djetetov krevetić i koliko je važan za pravilan san djeteta?

Pažljivo odaberite djetetov krevetić kako bi bio u skladu sa sigurnosnim standardima.

Bebini snovi za vrijeme sna

Djeca počinju sanjati počevši od dobi od tri godine.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.