MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

3. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Na samom ste početku putovanja. Iako je tek 3. tjedan trudnoće i ne možete još ništa vidjeti, to ne znači da se ne događa puno toga.

3 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE U 3. TJEDNU TRUDNOĆE

Srce Vaše bebe već kuca! Samo mala mrlja, embrionalni disk koji je trenutno Vaša beba već se sastoji od tri sloja stanica koje će formirati različite dijelove njegova tijela. Znanost je nevjerojatna - unutarnji sloj, endoderm, izrodit će organe njezina probavnog trakta, jetru, gušteraču i organe dišnog sustava. Vanjski sloj, ektoderm, formirat će njezin živčani sustav i različite organe, kao i kožu, nokte i kosu. Treći će sloj činiti većinu njezine strukture kostura, njezino srce, mokraćni trakt i spolne organe. U sredini mezoderma nalazi se notohorda, koja će joj služiti kao privremena okosnica i iz koje će se formirati njezin središnji živčani sustav, budući mozak i glava. Veličina embrionalnog diska kreće se od oko 0,4 mm početkom tjedna do 1,5-2,5 mm do kraja tjedna.

Ilustracija bebe u trbuhu u 3. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO

Niste dobili menstruaciju kada ste trebali. U početku Vam vjerojatno ništa nije padalo na pamet. Ali onda...što ako? Odlučili ste napraviti test na trudnoću i bio je pozitivan. Čestitamo! Prekrasna avantura uskoro počinje, jedna od najboljih u Vašem životu. Naravno, u 3. tjednu trudnoće još se ništa ne vidi, ali to neće dugo trajati.

PREHRANA U 3. TJEDNU TRUDNOĆE

Briga o sebi i onome što jedete važnija je nego ikad. Jedno pitanje koje se nameće je "trebam li jesti za dvoje?" Ne, trudne mame ne trebaju jesti za dvoje, što znači dvostruko više nego obično. Ali morate odabrati visokokvalitetne namirnice koje sadrže sve važne hranjive tvari. Dvije hranjive tvari važne za razvoj fetusa u ranim fazama trudnoće su folna kiselina i željezo.

Folna kiselina pomaže smanjiti rizik od ozbiljnih urođenih mana kralježnice i mozga zvanih defekti neuralne cijevi. Ona također pomaže tijelu u stvaranju novih stanica. Tamnozelene lisnate vrste povrća, poput kelja i špinata, posebno su bogate folnom kiselinom. Dodatni su dobri izvori sušeni grah i grašak, naranče i žitarice obogaćene folnom kiselinom. Folna kiselina, koja je posebno važna u ranim tjednima, pomaže da se neuralna cijev Vaše bebe razvije u kralježnicu i mozak.

Željezo je važna hranjiva tvar na koju se treba usredotočiti tijekom trudnoće, jer Vašem tijelu treba veća količina od normalne. Dodavanje još jednog malog čovjeka u unutrašnjost dovodi do povećanja volumena krvi zbog izgradnje rezervi za fetus i posteljicu. Željezo pomaže u prijenosu kisika kroz krv, neophodno je za diobu stanica i za zdrav rast Vaše buduće bebe.

Najbolji izvori željeza su oni iz životinja, kao što su crveno meso, riba i perad. Osušeni grašak, grah i leća, špinat, sušeno voće i žitarice obogaćene željezom također su dobri. Hrana bogata vitaminom C, kao što su naranče, rajčice i jagode, pomoći će Vašem tijelu da apsorbira željezo iz biljnih izvora. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih vitaminskih ili mineralnih dodataka ako ste zabrinuti da možda ne zadovoljavate svoje potrebe za tim.

SAVJETI

Neke namirnice treba potpuno izbjegavati tijekom trudnoće. Zbog moguće prisutnosti toksina, sirova morska hrana može predstavljati rizik za fetus. Smatrajte to privremenim rastankom od školjki, sirovih kamenica, sushija i sashimija, pa čak i lososa. Nedovoljno kuhano meso, perad i sirova ili nedovoljno kuhana jaja također mogu sadržavati bakterije koje mogu naštetiti Vašoj bebi u razvoju. Stoga dobro operite povrće i izbjegavajte majonezu ili salatu začinjenu bilo kojim umakom ili preljevom napravljenim od sirovih jaja.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.