MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

4. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Već je prošlo skoro mjesec dana! Mnogo se stvari događa u Vama u 4. tjednu trudnoće. Saznajte više!

3 čitanje Srp. 29, 2022

RAZVOJ BEBE U 4. TJEDNU TRUDNOĆE

Vaša beba počinje proces sklapanja u trodimenzionalno tijelo! 4. tjedan trudnoće je također važna prekretnica u njezinom embrionalnom razvoju: početak onoga što se zove organogeneza: počinju se formirati obrisi mnogih unutarnjih organa, kao i njezin krvotok. Krajem 4. tjedna beba je dugačka 4-6 mm (otprilike veličine leće), a fetalno-placentalna cirkulacija je uspostavljena i radi. Nevjerojatno, od njezina začeća, njezina se težina pomnožila za 10.0

Ilustracija bebe u 4. tjednu trudnoće i usporedba s lećom

VAŠE TIJELO U 4. TJEDNU TRUDNOĆE

Šest tjedana od zadnje menstruacije, u 4. ste tjednu trudnoće. Stvara se veliki val hormona. Oni su neophodni za Vašu bebu, osiguravajući da ima sve što joj je potrebno za rast. Ti hormoni spriječit će Vas da ponovno dobijete menstruaciju dok ste trudni. Oni također pomažu u formiranju posteljice. Što radi posteljica? Opskrbljuje bebu kisikom i hranjivim tvarima te služi za zaštitu od mnogih klica i zagađivača. Ali ne svih - ako još uvijek pušite, sada je vrijeme da prestanete! (Tate također!)

PREHRANA

Svi kažu da treba "zdravo jesti" u trudnoći, ali to se ponekad može činiti nerealnim, neodređenim zahtjevom. Važno je pravilo da se usredotočite na kvalitetu prehrane – to će Vam pomoći da steknete dobre navike u ranoj trudnoći. Posebnu pažnju obratite na pripremu hrane kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom, kako za Vas tako i za bebu. Temeljito skuhajte svoje meso: tartarski biftek i nedovoljno kuhano meso su zabranjeni! Temeljito operite ruke nakon vrtlarstva ili hranjenja kućnih ljubimaca, kao i prije kuhanja, i pobrinite se da dobro operete voće i povrće. Ako imate vremena redovito čistiti hladnjak sapunicom i izbjeljivačem, učinite to. Izbjegavajte jesti ostatke hrane koji nisu odmah pohranjeni i ohlađeni u hladnjaku jer su se u njima mogle razviti bakterije. Malo opreza može uvelike pomoći da se Vi i Vaša beba dobro osjećate!

SAVJETI ZA 4. TJEDAN TRUDNOĆE

Je li dobra ideja uzimati vitaminsko-mineralne dodatke tijekom trudnoće?

Trudnice imaju prehrambene preporuke za veći unos mnogih hranjivih tvari, uključujući bjelančevine, željezo, cink, dokozaheksanoičnu kiselinu (DHA – zdrava mast koja se nalazi u ribi i nekim životinjskim namirnicama) i folnu kiselinu, da spomenemo samo neke. Uzimanje vitaminskih i mineralnih dodataka može pomoći popuniti neke praznine u hranjivim tvarima. Kao i kod svakog drugog lijeka, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani tijekom trudnoće. On ili ona Vam mogu propisati suplement za trudnoću. Oprez: ne glumite farmaceuta! Pogrešne doze određenih hranjivih tvari (vitamin A, vitamin D, selen, fluor) mogu biti loše za bebu!

Usput, jeste li bili kod svog ginekologa? U planu je prva konzultacija prije kraja trećeg mjeseca. Vaš liječnik može naručiti analizu krvi za ranu trudnoću i zakazati Vaš prvi ultrazvuk, koji se može održati oko 12. tjedna.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.