MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

5. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Iako je samo veličine zrna graška, Vaša beba raste naglo, relativno govoreći. Pročitajte više o 5. tjednu trudnoće.

2 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE U 5. TJEDNU TRUDNOĆE

Gledajući ne možete znati, ali mozak Vaše bebe ubrzano se razvija s pojavom dviju moždanih hemisfera, dvije strane onoga što će činiti njegov mozak. Dolaze i "organi osjetila", s obrisima njegovih očiju i ušiju, te počecima nosa i usta. Njegovo lice također. Uzbudljivo, njegov plućni i probavni sustav također se malo po malo oblikuju. Srce Vaše bebe u 5. tjednu trudnoće se dovoljno razvilo te postaje sve izraženije – ako u ovoj fazi imate ultrazvuk, jasno ćete vidjeti kako mu srce kuca! Tamo u Vašoj utrobi, ovo malo biće počinje se formirati polako, ali sigurno. 

Ilustracija bebe u trbuhu u 5. tjednu trudnoće i usporedba s grahom

VAŠE TIJELO U 5. TJEDNU TRUDNOĆE

Sada, u 5. tjednu trudnoće, mogli biste osjećati kao da se nešto promijenilo. Mnoge žene to mogu osjetiti, čak i u ovoj ranoj fazi. Možda se osjećate napetije ili razdražljivije nego inače. To je uzrokovano hormonalnim promjenama koje mogu utjecati ne samo na Vaše psihičko stanje, već i proizvesti određene fizičke znakove. Možete osjećati da su Vam grudi punije, a neke žene osjećaju povlačenje ili čak malu bol u području zdjelice, što je uzrokovano pojačanim protokom krvi. Sve je to normalno; sve je to dio procesa.

PREHRANA

Možda u 5. tjednu trudnoće osjećate mučninu. Da, nažalost jutarnje mučnine nisu ograničene samo na jutro. Postoje neke stvari koje možete učiniti. Prije svega, pokušajte ne preskakati doručak jer čak i male količine hrane mogu pomoći kod mučnine. Također možete pokušati podijeliti svoje obroke. Planirajte male međuobroke sredinom jutra i poslijepodneva uz svoja 3 obroka. Posljednja stvar koju treba zapamtiti – pijte dovoljno vode da ostanete hidrirani.

SAVJETI

Jeste li znali da okusi iz Vaše hrane mogu prijeći kroz posteljicu do Vaše bebe koja raste? Stoga, za nekoliko tjedana kada se djetetovi okusni pupoljci razviju, na njegove ili njezine kasnije preferencije okusa može utjecati ono što jedete tijekom trudnoće. Ako jedete jake okuse kao što su češnjak ili začin anisa, možda ćete naučiti svog mališana da su oni poznati i da mu se također sviđaju.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.