MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Prisutnost oca na porođaju

Rađanje nije samo jedinstveno iskustvo za žene, već i za budućeg oca! Za one koji su prisutni na porodu, ovo iskustvo deluje poput maratona, a sve kako bi bili prisutni u trenutku dolaska prinove na ovaj svet. Njihovo iskustvo je posve drugačije od iskustva majke te i samo isčekivanje na hodnicima košta puno živaca i strpljenja. Oni su tu da Vam budu stub potpore i utehe.

4 čitanje Svibanj 10, 2024

Porod je iznimno iskustvo za oboje. Otac igra ključnu ulogu kao podrška majci u ovom periodu života, te bi trebao biti prisutan tokom svake faze pripreme i za vrijeme poroda, kod obavljanja ultrazvuka, tokom trudničkog bolovanja, tokom pripreme sobe za dete i pri odabiru detetovog imena ili jednostavno kako bi pružio podršku svojoj životnoj partnerki. Prema tome, sasvim je prirodno da on bude prisutan porođaju vlastitog deteta. Svaka osoba ima slobodu odabrati način na koji učestvovati pri porođaju.

 

Ključna uloga i osobni odabir     

Biti prisutan kod rađanja deteta, čuti njegov prvi plač,  držati ga na rukama u prvim trenucima života - sve su to trenuci koji neki očevi ne bi propustili ni za šta na svetu. No treba spomenuti da se ne radi uvek o trenutku koji je lako proživeti. Strah da se nećete znati nositi sa situacijom kada je partnerica u porođajnim bolovima, gledanje krvi i medicinskog zahvata, stres itd., sve su faktori o kojima možda u početku niste bili svesni.

Sve zavisi od stepena osetljivosti partnera. U svim situacijama, puno je bolje imati smirenog oca u čekaonici, umesto oca koji stvara paniku i dodatan stres u rađaoni! U nekim situacijama je moguće da majka ne želi da budući otac bude prisutan kod rađanja. 


Trenutak kada je otac prisutan kod rađanja 

Njegov zadatak je da pruža podršku budućoj majci kako fizički, tako i psihički. Može ju podržavati i pružati joj osećaj sigurnosti, masirati kako bi se opustila, odvraćati misli od osećaja bola i trenutka rađanja, donositi vodu i nešto za pojesti - ukratko, da bude tamo zbog beznačajnih stvari, ali koje u tim trenutcima znače jako puno! Otac nije obvezan da bude prisutan tokom celog poređaja. Ako sebi uzme pauzu i izađe na svež vazduh to ponekad može biti korisno, kako za njega tako i za buduću majku. 

Vrlo često, muškarci se suočavaju sa promenljivim stanjima raspoloženja svojih supruga te je moguće da žena u trenucima podnošenja bola trudova više ne podnosi fizički kontakt ili se jednostavno može ponašati vrlo grubo. Sve su to uobičajene situacije obzirom na umor, bolove i strah. Od prvih naznaka trudova, emocije se oslobađaju i teško ih je kontrolisati. Vrlo često taj uragan osećaja usmeren je na tatu! Prema tome, on ima ulogu da pronađe savršenu ravnotežu između biti prisutan i istovremeno biti diskretan. 

U prvim trenutcima kod rađanja, otac igra aktivnu ulogu. Zavisno od bolničkih procedura i zavisno od lekara, otac može prerezati ako želi pupčanu vrpcu. Sam čin je po sebi simboličan. Nadalje, on je odgovoran i za prvo bebino kupanje i uvijanje u pelene. Bilo da otac prisustvuje ili ne, u trenutku dolaska na svet mališana, događaj sam po sebi ostaje za pamćenje!

Svaki otac bira način na koji želi proživeti taj trenutak i sećati ga se ceo život!  

Zapamti

Otac prolazi kroz mnoge promene

Kako za vreme trudnoće, tako i kod porođaja, otac je stub potpore za majku. U skladu sa tim, prisutnost na porodu njegov je osobni izbor.

Svaka osoba reaguje drugačije

Morate imati na umu činjenicu da svaka osoba reaguje drugačije u određenim situacijama. Ako se otac ne oseća spremnim prisustvovati porođaju ili pak odabere da bude prisutan, a kasnije se predomisli, njegovi postupci ne trebaju biti osuđivani.

Ako otac odabere da bude prisutan na porodu

Otac pruža majci emocinalnu i fizičku podršku. On se može zadužiti da prereže pupčanu vrpcu te da bude takođe odgovoran i za prvo bebino kupanje.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.