MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

8. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Otprilike veličine crvendaćeva jajeta, Vaš mališan mjeri oko 30 mm. Saznajte više o 8. tjednu trudnoće.

2 čitanje Kol. 3, 2023

RAZVOJ BEBE U 8. TJEDNU TRUDNOĆE

Vaša beba postaje pravo ljudsko biće! Prsti su joj potpuno formirani i sada namjerno počinje pomicati udove. Njezino tanko crijevo još uvijek raste - doseći će 2,85 metara pri rođenju, što je prilično impresivno kod nekog tako malog, a na putu je i njezin genitourinarni trakt. Što se tiče spola Vaše bebe, iako je već genetski definiran, još nije vidljiv. Krajem 8. tjedna trudnoće bebino srce i vaskularni sustav će biti potpuno formirani. Kad dobijete sljedeći ultrazvuk, trebali biste čuti otkucaje srca, koje kuca impresivnom brzinom od 160 otkucaja u minuti! 

Ilustracija bebe u trbuhu u 8. tjednu trudnoće i usporedba veličine s crvendaćevim jajem

VAŠE TIJELO

Oko 8. tjedna trudnoće možete početi primjećivati da se Vaša težina mijenja. Neke žene mogu izgubiti malo težine, dok druge već počinju dobivati malo na težini. Trudnoća se često pokazuje iznenađujuće rano.

Stojite na vagi i vidite da se niste udebljali, iako je dijete na putu? Preporuke za dobivanje na težini pretpostavljaju da tijekom prvog tromjesečja žene dobivaju samo oko 0,5 – 2,0 kg. A ako započnete trudnoću na zdravoj težini, nema potrebe dodavati dodatne kalorije u svoju prehranu tijekom prvog tromjesečja. Preporuke za dobivanje na težini temelje se na Vašoj tjelesnoj visini i težini prije nego što ste zatrudnjeli

PREHRANA

Vrijeme je za piće! Trebali biste piti puno vode dok ste trudni. 

To je bitna komponenta Vaše krvi, čiji se volumen značajno povećao od početka trudnoće kako bi se osiguralo prenošenjee potrebnih hranjivih tvari Vašoj bebi. Stoga je neophodno izbjegavati dehidraciju kako bi se održao ovaj povećani volumen krvi. Ograničavanje količine kofeina koju pijete mudar je izbor tijekom trudnoće. Znanstvene su studije pokazale da visoka razina kofeina može biti potencijalni čimbenik koji pridonosi pobačaju. Umjesto toga, napunite svoje ormare nizom primamljivih opcija bez kofeina. A ako još nemate naviku piti vodu uz obroke i tijekom dana, sada je dobro vrijeme za početak. 

SAVJETI ZA 8. TJEDAN TRUDNOĆE

"U 8. tjednu trudnoće sam i udebljala sam se 5 kilograma. Što da radim?"

Bilo da je to Vaša priča ili ne, dobro je znati da debljanje varira među ženama u trudnoći. Međutim, rano, brzo dobivanje na težini biste trebali prijaviti Vašem liječniku. Ako je Vaša težina prije trudnoće bila niža od prosjeka, možda nećete imati razloga za brigu. Ako ste bili normalne ili povećane težine prije trudnoće, Vaš će liječnik možda htjeti saznati više o Vašoj prehrani i aktivnosti kako bi Vam pomogao da zaustavite nakupljanje kilograma tijekom ostatka trudnoće.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.