Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

10 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Već ste u desetom tjednu trudnoće. Još 29 tjedana prije nego što upoznate svoju malu ljubav. Saznajte više o tome što se događa ovaj tjedan.
 

3 čitanje Kol. 1, 2022

RAZVOJ BEBE

Vaša beba stvarno počinje nalikovati malom ljudskom biću. Njezino lice konačno izgleda kao jedno, sa svime na mjestu. Glava joj je još uvijek velika, mnogo veća od ostatka tijela, ali može je okrenuti. Njezino tijelo ima puno mišića i može mahati rukama i nogama, iako to nije koordinirano. U trbuhu, njezina prevelika jetra stvara mnogo crvenih krvnih zrnaca.  

10-tjedana

VAŠE TIJELO

Možda ste skakali od sreće zbog trudnoće prije pola sata i onda odjednom izgledali zabrinuti. Da, promjene raspoloženja tijekom prvog tromjesečja mogu biti prilično impresivne. Ako patite od promjena raspoloženja ili se ne osjećate dobro, to će se stanje vjerojatno uskoro riješiti.  U drugom tromjesečju, koje samo što nije počelo, razine hormona ponovno postaju uravnoteženije. Tada većina mama doživljava osjećaj mirnijeg blagostanja.

PREHRANA

Ovaj tjedan skrećemo Vam pozornost na dobre, staromodne bjelančevine. Unosite li ih dosta svaki dan?

Građevni blok tijela Vaše bebe, bjelančevine pomažu u razvoju gotovo svega, od mišića do kolagena. Tijekom trudnoće, Vaše potrebe za bjelančevinama povećavaju se s oko 50 g na 71 g dnevno. Da biste to stavili u kontekst onoga što je na Vašem tanjuru, kuhano jaje ima oko 7 g proteina, 30 g sira i šalica mlijeka od 240 ml ima po 7-8 g, a file lososa od 85 g sadrži 23 g. Dakle, jedno jaje može Vam dati otprilike istu količinu proteina kao 30 g mesa, ribe ili sira, ili čaša mlijeka. Bjelančevine su neophodne i za Vas i za Vašu rastuću bebu. Iako nijedna hrana biljnog podrijetla ne sadrži sve esencijalne aminokiseline, vegetarijanska prehrana može omogućiti razne bjelančevine putem povrća. Jedenjem različitih vrsta  biljnih bjelančevina u istom obroku, kao što su neke kombinacije žitarica, mahunarki, i orašastih plodova, može pružiti mješavinu svih esencijalnih aminokiselina.  Ako su bjelančevine iz mliječnih proizvoda i jaja dio Vaše prehrane, mogu se osigurati i sve esencijalne aminokiseline. Obavezno obavijestite svog liječnika ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu. 

SAVJETI

Mogu li jesti ribu dok sam trudna?

Sasvim je u redu da trudnice jedu ribu kao dio uravnotežene prehrane, jer je to izvrstan izvor bjelančevina.  Međutim, neke ribe imaju visoko koncentrirane razine žive, onečišćujuće tvari na koju je živčani sustav fetusa posebno osjetljiv dok je u razvoju.  Zato se sugerira da trudnice ne konzumiraju: sabljarku, marlin, siki (iz obitelji morskih pasa), pločice i neke vrste kraljevske skuše. Popis drugih riba koje treba izbjegavati razlikuje se ovisno o regiji i može uključivati neke uobičajene vrste tune, jegulje, orade, velike graditeljice i cipla. Pitajte svojeg liječnika kako biste bili sigurni.

Općenito, masne ribe, kao što su losos i sardine, preporučuju se za prehranu žena koje su trudne.  Ove ribe pružaju DHA (dokosaheksaenoičnu kiselinu), omega-3 masnu kiselinu koja pomaže u razvoju mozga i očiju Vaše bebe. No, uzimanje ribljih proizvoda iz odjela sa smrznutom hranom gdje su često već pripremljeni za pohanje nije tako dobro kao odabir zdravijih verzija bjelančevina kao što su fileti lososa ili bijela riba. Dobivanje dovoljno DHA može biti zeznuto, pa ako niste sigurni - ili niste ljubitelj ribe - razgovarajte sa svojim liječnikom o dodatku koji sadrži DHA.  Ako razmišljate o tome kako Vaš unos ribe može utjecati na rizik od alergije kod Vaše bebe u razvoju, znajte da suvremena istraživanja pokazuju da zdrave trudnice mogu uključiti hranu kao što su mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi ili pšenica u svoju prehranu bez povećanog rizika od alergije za svoju djecu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.