MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

35. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Za mjesec dana, držat ćete Vašu bebu u naručju. Do tada će se u Vama odvijati još puno poliranja i rafiniranja. Pročitajte više o 35. tjednu trudnoće.

3 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE U 35. TJEDNU TRUDNOĆE

Pluća Vaše bebe se spremaju, i to ne samo za prvi plač nakon rođenja! Tvar koja povezuje unutarnju površinu krajeva bronhijalnih alveola povećava se kako bi se osigurala njihova fleksibilnost i spriječilo njihovo urušavanje.  Razmjene između Vas i posteljice se nastavljaju. To je ono što pomaže u održavanju volumena amnionske tekućine, sadržane u onome što se naziva amnionska vrećica. Kada je dolazak Vaše bebe neminovan, ponekad će puknuti – Vaš „vodenjak će puknuti“ – to je znak da nazovete svog liječnika! 

Crtež bebe u trbuhu

VAŠE TIJELO U 35. TJEDNU TRUDNOĆE

U 35. tjednu trudnoće iz dana u dan možda slobodnije dišete i primjećujete da, ako ste imali probavne smetnje, se stanje poboljšava.  Šta se događa? Jednostavno je: Vaša beba radi ono što treba. Pametna djevojka, pomaknula je glavu prema dolje u zdjelicu, dajući plućima i trbuhu malo više prostora. U posljednjih nekoliko tjedana trudnoće možda imate osjećaj da se Vaše tijelo počinje pripremati za rođenje Vaše male ljubavi.

PREHRANA

Iako namirnice iz svih skupina hrane (meso ili bjelančevinasta hrana, voće, povrće, mliječni proizvodi, žitarice) pružaju Vama i Vašoj bebi potrebne hranjive tvari i kalorije, postoji još jedna skupina namirnica koja zaslužuje posebnu pozornost: skupina masti. Da, postoji potreba za malo masti u prehrani, osobito Omega-3 masti. Neke se vrste Omega-3 masti nazivaju "esencijalnim masnim kiselinama" jer su neophodne. Naša tijela ih ne mogu sintetizirati. Možda ste čuli za ALA (alfa-linoleinska kiselina), esencijalnu masnoću koja se nalazi u biljnoj hrani kao što su orašasti plodovi i sjemenke. Druga vrsta Omega-3 masti je DHA (dokosaheksaenska kiselina), koja se prvenstveno nalazi u ribama. Ona je prisutna u strukturi staničnih membrana, posebno moždanih. Uključena je u reguliranje protoka informacija između stanica, osobito neurona, te je imperativ za normalnu imunološku funkciju. Zajedno ćete pronaći ove čarobne Omega-3 masne kiseline u lanenom i ulju kanole, orasima i orahovom ulju, pšeničnim klicama, te masnim ribama kao što je losos. Dok jedete ove namirnice, zdrave masne kiseline dolaze i do Vaše bebe te tako od njih oboje imate koristi.

SAVJETI

Kako im se trudnoća smiruje, neke se žene pitaju hoće li uopće moći dojiti. Znajte da je dojenje bebe najprirodnija stvar na svijetu. Vaša mala ljubav već točno zna što treba učiniti, nakon što je već vježbala sisanje dok je bila u maternici. A ako imate poteškoća u početku, puno je onih koji mogu pomoći. Osim toga, majčino mlijeko je najbolja stvar koju možete dati svom djetetu, pravo čudo prirode. 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.