MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

12. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Dolazite do kraja prvog tromjesečja. Čestitamo! Pročitajte više o 12. tjednu trudnoće.

2 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

S dolaskom 12. tjedna trudnoće, odnosno kako se Vaše prvo tromjesečje bliži kraju, sada možete vidjeti lice svoje bebe. I iskreno, kako je to prekrasno lice. Njezina koštana srž proizvodi vlastite krvne stanice, ali jetra i slezena (koja proizvodi crvene krvne stanice) proizvest će većinu krvnih stanica do samog rođenja. Nakon rođenja, ona će nastaviti s ovom ekskluzivnom ulogom tijekom cijelog života Vaše bebe. Ako je Vaša beba dječak, njegov je penis već vidljiv na ultrazvuku. Ako želite pričekati da se on ili ona rode kako biste znali imate li sina ili kćer, obavezno obavijestite sve iz svog zdravstvenog tima kako ne bi pokvarili iznenađenje.

Ilustracija bebe u trbuhu u 12. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO U 12. TJEDNU TRUDNOĆE

Dobra vijest - kraj prvog tromjesečja je kada većina budućih majki primijeti da im mučnina nestaje. Druga sjajna vijest - ako ste jedva čekali osjetiti pomicanje bebe, ono općenito počinje oko četvrtog mjeseca trudnoće. Ne brinite ako se to ne dogodi odmah, pogotovo ako ste prvi put trudni. Možda ne znate kakav je to osjećaj. To se ne osjeća jako, već više kao lagano lepršanje u tijelu. Kada to osjetite, možete trljati trbuh kako biste je pozdravili.

PREHRANA ZA 12. TJEDAN TRUDNOĆE

Gladni ste? Iako Vam nije trebalo više kalorija nego prije nego što ste bili trudni tijekom prvog tromjesečja, uskoro će Vam trebati oko 340 dodatnih kalorija tijekom drugog tromjesečja kako biste podržali bebin rast.  Dobivanje tih dodatnih kalorija konzumiranjem hranjivih obroka i grickalica iz pet skupina hrane (voće, povrće, žitarice, mliječni proizvodi i meso / riba / hrana bogata bjelančevinama) pomoći će Vašoj bebi da raste i razvija se zdravo - kako u maternici tako i kasnije u životu. Ali kako izgleda taj broj dodatnih kalorija u zdravoj hrani? Oko 340 kalorija može se osigurati 1 porcijom kruha od cjelovitog zrna, sa 60 g purećih prsa, 1 žličicom majoneze, malo zelenog povrća i kriškom rajčice.  Dodajte mali komad voća i pola čaše mlijeka za piće. Ovaj zdravi "mini obrok" sadrži oko 340 kalorija.

SAVJETI

Mnoge se žene pitaju što se može dogoditi ako se razbole dok su trudne. Prehlada ili želučane tegobe obično nemaju utjecaja na nerođenu bebu. Samo je važno obavijestiti ginekologa o bilo kojoj bolesti jer će točno znati kakvo liječenje i koji će lijek pomoći budućoj majci a neće naštetiti bebi. Ne pokušavajte sami određivati koje ćete lijekove uzimati
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.