Trudnoća
Članak
Add this post to favorites

9 nedelja trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Dva srca kucaju kao jedno, kao što pesma kaže. U stvari, srce Vaše bebe kuca sasvim dobro samo od sebe. Pročitajte više o ovoj nedelji.

2 čitanje Kol. 1, 2022

RAZVOJ BEBE

Papile na jeziku Vaše bebe nedavno su se počeli formirati. Način na koji se njeno telo sada razvija omogućuje da se meri na dva načina tokom ultrazvuka: od vrha glave do trtice i od vrha glave do peta. Sada ubrzano raste; njena dužina će biti dvostruko veća nego sada do 12. nedelje. Ima kapke koji pokrivaju oči, a u prsnoj kosti dijafragma joj sada odvaja srce i pluća od probavnog trakta. Njeno srce kuca vlastitim tempom - između 120 i 160 bpm (otkucaja u minuti), kuca mnogo brže od Vašeg.

9-tjedana

VAŠE TELO

Gledajući spolja, neki bi ljudi mogli primetiti da u Vašem trbuhu raste beba, dok će drugi biti potpuno iznenađeni kada odlučite podeliti svoje vesti. Začudo, razvilo se mnogo organa, a mnogi su još uvek u izgradnji. Zbog toga ćete možda otkriti da ste umorniji nego što biste mislili i to je potpuno normalno - u Vašem telu raste malo ljudsko biće!

PREHRANA

Što sa šećerom?  Je li u redu uključiti ga u moju prehranu?

Iako se može činiti bezopasnim načinom hidratacije, limenka od 330 ml Vašeg omiljenog bezalkoholnog pića može sadržavati čak sedam kašičica šećera. Sokovi se mogu činiti zdravim alternativama, ali mogu biti i kalorijski opterećeni. Ako Vam je potrebno malo gazinarog u životu, pijte gaziranu vodu aromatiziranu sveže isceđenim limunom ili limetom.  Čak i žitarice koje se prodaju kao zdrave mogu sadržavati visoke količine šećera po obroku. Umesto toga, odaberite cele žitarice i zobenu kašu, koje sadrže vitamine B i vlakna koja će Vam pomoći u probavi kao i da se osećate. Takođe potražite žitarice obogaćene folnom kiselinom, gvožđem i cinkom. Folna kiselina je B vitamin za koji se zna da smanjuje rizik od određenih urođenih mana. Gvožđe i cink su takođe važni minerali. Gvožđe pomaže u prenošenju kiseonika kroz telo, a cink podržava Vaš imunološki sistem. Kao prirodan izvor slatkoće možete dodati svežeg voća, kao što su bobičasto voće ili banane, a za malo hrskavosti pržene orašaste plodove i semenke.

SAVETI

"Popila sam pivo kad nisam znala da sam trudna. Jesam li dovela bebu u opasnost?" 

To je uobičajeno pitanje. Pijenje bi ionako uvek trebalo biti umereno. Ako ste pili pivo ili vino na nekoj zabavi pre nego što ste uočili da ste trudni, verovatno niste uticali na bebu. Međutim, preporučljivo je da ne pijete alkohol do kraja trudnoće. Povećavate rizik od fetalnog alkoholnog sindroma, pobačaja, prevremenog poroda, kao i male porođajne težine.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.