MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

30. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Svakim se danom Vaša beba razvija sve više, pripremajući se za dolazak na svijet za nešto manje od 10 tjedana. Je li prošlo brzo ili Vam se čini da se vrijeme vuče? Svaka mama to proživljava drugačije. Pročitajte više o 30. tjednu trudnoće.

2 čitanje Lip. 28, 2024

RAZVOJ BEBE U 30. TJEDNU TRUDNOĆE

Oh, što je to bilo? Osjetili ste pokret koji nije izgledao kao njezino uobičajeno udaranje? Vaša beba možda ima štucavicu. To se može dogoditi ako proguta puno amnionske tekućine. Možete to osjetiti i čuti. Trebate li se zabrinuti? Uopće ne, to bi moglo biti povezano s načinom na koji Vaša beba trenira svoje pokrete disanja. U 30. tjednu trudnoće, ako ćete dobiti dječaka, njegovi se testisi spuštaju u njegov skrotum. Oči Vaše bebe sada mogu reagirati na svjetlo, a niske frekvencije određene glazbe ili poznatih glasova mogu potaknuti pokrete ili povećani broj otkucaja srca, što je vidljivo na ultrazvuku.

Ilustracija bebe u trbuhu

VAŠE TIJELO

Prije nekoliko tjedana, dočekali ste prve pokrete svoje bebe s oduševljenjem. Sada se njezina gimnastika ponekad može činiti i ne tako nego lijepom: maternica Vam je u 30. tjednu trudnoće toliko narasla da kada Vam naglim pokretom upre u rebra, možete osjetiti bol.

PREHRANA

Hrana pruža hranjive tvari koje Vi i Vaša beba trebate i kalorije koje Vaša beba treba za rast. Zapamtite da Vam je potrebno više kalorija tijekom posljednjeg tromjesečja (oko 450 više nego što ste jeli prije trudnoće, ako ste započeli trudnoću na zdravoj težini). Ove dodatne kalorije mogu se unijeti dodatnim porcijama hrane iz Vaših redovitih obroka ili dodatnom užinom. Kako izgleda 450 kalorija?  Kao pladanj s užinom koji čine 3 krekera od cjelovitog zrna, 2 kriške sira (60 g), 1 mala jabuka i pola avokada.

SAVJETI ZA 30. TJEDAN TRUDNOĆE

Ako radite, uskoro biste mogli biti ići prenatalni dopust, ako već niste. Uživajte u promjeni ritma!  Ako ostajete na poslu do dana poroda, a Vaš rad zahtijeva puno vremena pred računalom, vjerojatno ste se zapitali je li to sigurno za razvoj Vaše bebe. Zračenje s računalnih zaslona ne utječe na fetus ili majku. Istraživanja su pokazala da ne postoji dodatni rizik od pobačaja ili bilo kakvih drugih problema tijekom trudnoće zbog vremena pred ekranom. Još jedna stavka koju možete prekrižiti na Vašem popisu stvari koje Vam uzrokuju stres!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.