Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

14 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaša beba je veličine grejpa! Jeste li osjetili njezin pokret ili udarac? Ako ne, trebali biste moći u sljedećim tjednima! Pročitajte više o ovom uzbudljivom vremenu.

3 čitanje Kol. 1, 2022

RAZVOJ BEBE

Ovaj se tjedan nokti na nogama Vaše bebe počinju razvijati. A s dermisom ispod epidermisa, koža joj se nastavlja razvijati. Štitnjača joj djeluje i sada proizvodi hormon štitnjače. Od ovog tjedna, Vaša beba počinje biti puno aktivnija u Vama, a njezini su pokreti koordiniraniji. Sada teži oko 110 g te je dugačka oko 12 cm od trtice do tjemena. 14-tjedana

VAŠE TIJELO

Ako se sada osjećate dobro, a mnogim je ženama tako tijekom drugog tromjesečja, iskoristite to. Ovo može biti sjajno vrijeme za putovanje, za obavljanje stvari sa svojim partnerom. Možda to nećete moći učiniti kasnije u trudnoći. Također je idealno vrijeme da se nagradite - posjetom frizeru ili večernjim izlaskom s prijateljima.  Prošli ste prvu prepreku! Dakle, odvojite vrijeme za ono što Vas zabavlja kako biste obnovili zalihe energije.

PREHRANA

Masti i esencijalne masne kiseline bitan su dio Vaše prehrane. Međutim, neki ih možda ne mogu dobiti dovoljno. Budući da 1 čajna žličica masti ima i više nego dvostruko više kalorija od 1 čajne žličice bjelančevina (bjelanjaka) ili ugljikohidrata (krumpira), jednostavan način da zadržite debljanje pod kontrolom jest da budete svjesni koliko masnih kalorija dodajete u svoju prehranu. Evo nekoliko praktičnih savjeta za unos masti. Prije svega, ne pretjerujte prilikom dodavanja masti tijekom kuhanja. Koristite samo dovoljno za podmazivanje tave i istražite različite načine kuhanja (kuhanje na pari, pečenje) koji ne zahtijevaju dodanu masnoću. Također, odaberite "zdrava" biljna ulja, koja imaju manje zasićenih masti u usporedbi s čvrstim životinjskim mastima, kao što su maslac ili mast. Neka ulja su nezamjenjivi izvori esencijalnih masnih kiselina za Vas i Vašu bebu, kao što su ulja kanole i oraha. I, ne zaboravite na važnost DHA (dokosaheksaenoična kiselina), masti koja se nalazi u nekim ribama, kao što je losos, koja podržava razvoj mozga i očiju Vaše bebe.  

SAVJETI

Razmišljate o odlasku na odmor i pitate se možete li?  Nema problema. Odlazak na odmor u četvrtom ili petom mjesecu trudnoće je u redu. Još uvijek se možete kretati sasvim normalno i raditi gotovo sve što želite. Stvari o kojima treba razmišljati: kad putujete automobilom, ne zaboravite stati svaka dva sata. To se obično događa i bez planiranja, jer pijete više tekućine nego obično. Ne biste trebali predugo sjediti savijenih nogu. I trebali biste često ustajati, pogotovo ako letite (letenje je općenito u redu do sedmog mjeseca, ali pitajte svojeg liječnika). Iako putovanje u vruće zemlje nije rizično samo po sebi, može biti manje ugodno s natečenim trbuhom.  Zapamtite da medicinske usluge i higijenski uvjeti često nisu tako dobri kao oni kod kuće.
 
Napomena: Ako su Vam potrebne injekcije ili tablete za mučninu, o tome morate razgovarati sa svojim liječnikom.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.