MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

22 tjedna trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Ako biste pogledali unutar svog tijela, možda biste vidjeli svoju bebu kako siše palac. To je prirodni način da se pripremi za dojenje od rođenja. Pročitajte više o ovom tjednu.
 

2 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Njezino srce je sada dovoljno veliko da možemo čuti njezine otkucaje srca jednostavnim stetoskopom postavljenim na Vaš želudac. Jeste li znali da nećete znati posljednju boju njezinih očiju do 6-10 mjeseci nakon njezinog rođenja? Čini se da mnoge bebe imaju plave oči pri rođenju, a kako se pigment distribuira unutar oka, boja se polako mijenja u krajnju nijansu. Koža joj izgleda prilično naborano i još uvijek je prozirna, a ružičasto je crvene boje zbog vidljivih malih krvnih žila. Prekrivena je masnim zaštitnim premazom, verniksom, koji izlučuju lojne žlijezde. Ne brinite, nestat će.

22 tjedna trudnoće: razvoj bebe i prehrana

VAŠE TIJELO

Vaša izbočina postaje sve veća. Kako beba i sve što je okružuje postaje sve teže, to će biti više naprezanja za leđa. Važno je sjediti i stajati što je moguće uspravnije. Možete to vježbati pokušavajući uravnotežiti knjigu na glavi, poput modela. Nemojte dopustiti da Vam se zdjelica nagne prema naprijed dok hodate ili stojite. Možete staviti mali jastuk iza leđa kako biste podržali svoje uspravno držanje ako dugo sjedite.

PREHRANA

Ne zanemarujte škrob u jelima. Suprotno uvriježenom mišljenju, škrob, poznat kao hrana bogata ugljikohidratima, dio je zdrave prehrane za žene koje su trudne. On Vam također daje energiju, neophodnu za Vas i Vašu bebu u razvoju. Ako Vam je savjetovano da ograničite dobivanje na težini, morate obratiti pozornost na količinu, kao i na to kako ga spravljate. Pazite da ga ne prati višak masti ili umaka s maslacem. Hrana bogata škrobom uključuje krumpir, kruh, tjesteninu, rižu, kvinoju i griz, kao i mahunarke (grah, leća) i većina tih proizvoda je dostupna u verziji cjelovitog zrna, što je poželjno.

SAVJETI

Mnoge se žene pitaju dobivaju li dovoljno, previše ili nedovoljno na težini dok su trudne. Dobivanje na težini varira od žene do žene, a preporuke se temelje na tome jeste li započeli trudnoću pothranjeni, normalne težine, prekomjerne težine ili pretili. Vaš liječnik Vas može savjetovati o najzdravijem putu za Vas. Kao što znate, debljanje tijekom trudnoće može utjecati na težinu Vaše bebe pri rođenju; zapamtite da beba povećane težine nije zdravija od bebe rođene s prosječnom težinom.
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.