Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

20. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Toliko se toga događa u Vašem stomaku u 20. nedelji trudnoće da bi možda trebalo malo da odspavate nakon što pročitate o tome! Saznajte više!

2 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba raste sve brže, pogotovo kada je u pitanju razvoj mozga koji je trenutno prilično ubrzan. Telo joj je zaista naraslo zbog čega joj se glava sada čini manje velikom. Ako je Vaša beba devojčica, jajnici su joj opremljeni s dovoljno primitivnih ćelija za proizvodnju 7 miliona jaja! No, od ove faze razvoja nadalje, taj će broj početi da se smanjuje, ostajući na oko 2 miliona pri rođenju. Od ove se nedelje zaista mogu videti njene obrve i bilo kakve vlasi koje ima na glavi.

20-sedmica

VAŠE TELO

Da li ste osetili da se beba pomera? Kakav divan trenutak! Da biste uživali u tome što je više moguće, lezite ili sednite i opustite se. Tada ćete najjasnije osetiti trzaj. Većina beba je najaktivnija u večernjim satima između 20 i 23 sata.

Ali možda će Vam još uvek biti potrebno malo strpljenja da biste mogli da detektujete pokrete. Na početku verovatno nećete osetiti ništa više od nežnog trzanja ili trzaja. Udarci u stomak postaju izraženiji od 25. nedelje nadalje. I to će biti nekoliko nedelja pre nego što budući otac takođe može da doživi ovaj veliki trenutak.

ISHRANA

Verovatno Vam je rečeno o važnosti fluorida i za Vaše i za zube Vaše buduće bebe. Neke su se zemlje odlučile za fluorisanje vode iz slavine kako bi sprečile karijes, a generalno, pijenje fluorisane vode zadovoljiće zahteve za fluoridom tokom trudnoće. Budući da konzumiranje previše fluorida može imati loša zdravstvena dejstva, posavetujte se sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani koji ga sadrže. Fluorid se nalazi u nekim mineralnim vodama, a ponajviše u nekim morskim plodovima, kao što su rakovi ili škampi, ali i u grožđu, suvom grožđu i krompiru. 

SAVETI

Mačke su na lošem glasu kada su u pitanju trudnice. Može li Vaša mačka da prenese detetu potencijalno opasnu bolest - toksoplazmozu? Iako nema potrebe za udaljivanjem Vašeg ljubimca dok se beba ne rodi, morate da preduzmete određene mere opreza, naročito ako je Vaša mačka mlada. Mačiji izmet zaista može da prenese toksoplazmozu. To je vrlo uobičajeno i većina žena je dobije, a da toga nije ni svesna. To je vrlo opasno za Vašu nerođenu bebu, čak i smrtonosno, a kako biste izbegli rizik, poverite održavanje mačijeg izmeta trećoj osobi i redovno perite ruke nakon dodirivanja mačke.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.