Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

8. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Otprilike veličine crvendaćevog jajeta, Vaš mališan meri oko 30 mm. Saznajte više o ovoj nedelji.

2 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba postaje pravo ljudsko biće! Prsti su joj potpuno formirani i sada namerno počinje da pomera udove. Njeno tanko crevo još uvek raste - doseći će 2,85 metara pri rođenju, što je prilično impresivno kod nekog tako malog, a na putu je i njen genitourinarni trakt. Što se tiče pola Vaše bebe, iako je već genetski definisan, još nije vidljiv. Krajem osme nedelje bebino srce i vaskularni sistem će biti potpuno formirani. Kad dobijete sledeći ultrazvuk, trebalo bi da čujete otkucaje srca impresivnom brzinom od 160 otkucaja u minuti!

8-sedmica

VAŠE TELO

Oko osme nedelje možete da počnete da primećujete da se Vaša težina menja. Neke žene mogu izgubiti malo težine, dok druge već počinju dobijati malo na težini. Trudnoća se često pokazuje iznenađujuće rano.

Stojite na vagi i vidite da se niste udebljali, iako je dete na putu? Preporuke za dobijanje na težini pretpostavljaju da tokom prvog tromesečja žene dobijaju samo oko 0,5 – 2,0 kg.  A ako započnete trudnoću na zdravoj težini, nema potrebe da dodajete dodatne kalorije u svoju ishranu tokom prvog tromesečja. Preporuke za dobijanje na težini temelje se na Vašoj telesnoj visini i težini pre nego što ste zatrudneli.  

ISHRANA

Vreme je za piće! Trebalo bi da pijete puno vode dok ste trudni. 

To je bitna komponenta Vaše krvi čiji se volumen značajno povećao od početka trudnoće kako bi se osiguralo prenošenje potrebnih hranljivih materija Vašoj bebi. Stoga je neophodno izbegavati dehidraciju kako bi se održao ovaj povećani volumen krvi. Ograničavanje količine kofeina koju pijete mudar je izbor tokom trudnoće. Naučne su studije pokazale da visoka količina kofeina može biti potencijalni faktor koji doprinosi pobačaju. Umesto toga, napunite svoje ormare nizom primamljivih opcija bez kofeina. A ako još nemate naviku da pijete vodu uz obroke i tokom dana, sada je dobro vreme za početak. 

SAVETI

"Trudna sam 8 nedelja i udebljala sam se 5 kilograma. Šta da radim?"

Bilo da je to Vaša priča ili ne, dobro je znati da debljanje varira među ženama u trudnoći. Međutim, rano i brzo dobijanje na težini bi trebalo prijavite Vašem lekaru. Ako je Vaša težina pre trudnoće bila niža od proseka, možda nećete imati razloga za brigu. Ako ste bili normalne ili povećane težine pre trudnoće, Vaš će lekar možda hteti da sazna više o Vašoj ishrani i aktivnostima kako bi Vam pomogao da zaustavite dodavanje kilograma tokom ostatka trudnoće.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.