Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

9. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Dva srca kucaju kao jedno, kao što pesma kaže. U stvari, srce Vaše bebe kuca sasvim dobro samo od sebe. Pročitajte više o ovoj nedelji.

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Pupoljci ukusa Vaše bebe nedavno su počeli da se formiraju. Način na koji se njeno telo u 9. nedelji trudnoće razvija, omogućuje da se meri na dva načina tokom ultrazvuka: od vrha glave do trtice i od vrha glave do peta. Sada ubrzano raste; njena dužina biće dvostruko veća nego sada do 12. nedelje. Ima kapke koji pokrivaju oči, a u grudnom košu dijafragma joj sada odvaja srce i pluća od probavnog trakta. Njeno srce kuca vlastitim tempom - između 120 i 160 bpm (otkucaji u minuti), kuca mnogo brže od Vašeg.

9-sedmica

VAŠE TELO

Gledajući od spolja iznutra, neki bi ljudi mogli da vide da u Vašem trbuhu raste beba, dok će drugi biti potpuno iznenađeni kada odlučite da podeliti svoje vesti. Začudo, razvilo se mnogo organa, a mnogi su još uvek u izgradnji. Zbog toga ćete možda otkriti da ste umorniji nego što biste mislili i to je potpuno normalno - u Vašem telu raste malo ljudsko biće!

ISHRANA

Šta sa šećerom?  Je li u redu uključiti ga u moju ishranu?

Iako može izgledati kao bezopasni način hidratacije, limenka od 330 ml Vašeg omiljenog bezalkoholnog pića može da sadrži čak sedam kašičica šećera. Sokovi se mogu činiti zdravim alternativama, ali mogu biti i kalorijski opterećeni. Ako Vam je potrebno nešto gazirano u životu, pijte gaziranu vodu aromatizovanu sveže isceđenim limunom ili limetom.  Čak i žitarice koje se prodaju kao zdrave mogu da sadrže visoke nivoe šećera po obroku. Umesto toga, odaberite žitarice od celog zrna i zobenu kašu koje sadrže vitamine B i vlakna koja će Vam pomoći u probavi kako bi se osećali sito. Takođe potražite žitarice obogaćene folnom kiselinom, gvožđem i cinkom. Folna kiselina je B vitamin za koji se zna da smanjuje rizik od određenih urođenih mana. Gvožđe i cink su takođe važni minerali. Gvožđe pomaže u prenošenju kiseonika po telu, a cink podržava Vaš imunološki sistem. Za nagoveštaj prirodne slatkoće možete da dodate svežeg voća, kao što su bobičasto voće ili banane, a za malo hrskavosti pečene orašaste plodove i semenke.

SAVETI

"Popila sam pivo kad nisam znala da sam trudna. Jesam li dovela bebu u opasnost?" 

To je uobičajeno pitanje. Svakako bi trebalo uvek umereno piti alkohol. Ako ste pili pivo ili vino na nekoj zabavi pre nego što ste uočili da ste trudni, verovatno niste uticali na bebu. Međutim, preporučljivo je da ne pijete alkohol do kraja trudnoće. Povećavate rizik od fetalnog alkoholnog sindroma, pobačaja, prevremenog porođaja, kao i niske telesne težine na rođenju.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.