MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

40. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vrijeme je isteklo! Ako već nije, Vaša beba će stići u sljedećih nekoliko dana. I onda ćete napokon biti majka! Pročitajte više o 40. tjednu trudnoće. 

Vaša beba, okrenuta prema leđima, pokušat će izaći u svijet iz vašeg trbuha. Njegov saveznik će biti fleksibilne i meke kosti lubanje. Tijekom porođaja prvo će se pojaviti glava, a tek onda ostatak tijela. Nakon 9 mjeseci trudnoće napokon ćete moći zagrliti svoje dijete! 

6 čitanje Svibanj 9, 2024

Razvoj djeteta – 40. tjedan trudnoće

U ovoj fazi, djetetov razvoj je već u takvoj fazi da će se dijete pokušati roditi svom snagom

Dijete još uvijek može promijeniti svoje dimenzije. Također će imati više živčanih veza i moždanih stanica. Taj će se proces nastaviti i nakon poroda. Dijete je već razvilo sve sustave i osjetila: osjeća, čuje i vidi bez ikakvih problema. Svi njegovi urođeni refleksi su stabilizirani, a tijelo izgleda točno kao tijelo djeteta, što će uskoro biti! 

Beba je u 40. tjednu trudnoće oko 51,2 cm i teži oko 3462 g. 

Kako biste mogli provjeriti kako vaša beba raste i nakon rođenja, pripremili smo za vas kalendar razvoja djeteta u 1. godini života. 

Ilustracija bebe u trbuhu u 40. tjednu trudnoće

Vaše tijelo u 40. tjednu trudnoće

Ovo je posljednji „službeni“ tjedan trudnoće. Jeste li znali da je rođenje jednako pravo fizičko postignuće za bebu kao i za majku? Vaša beba igra važnu ulogu udarajući maternicu i rodni kanal, i pametno okrećući svoje tijelo tako da polako „izvije“ svoj put iz Vašeg tijela. U potezu pametnog dizajna, dvije kranijalne kosti Vaše bebe još nisu srasle tako da se mogu stisnuti tijekom rođenja. Praznine između kostiju lubanje Vaše male ljubavi će se zatvoriti tek oko 18 mjeseci nakon rođenja.

Trbuh u 40. tjednu trudnoće - kako se vaše tijelo mijenja?

Do 40. tjedna trudnoće koža na trbuhu već će biti vrlo rastegnuta. Vjesnik porođaja bit će redovite kontrakcije maternice - najmanje jedna kontrakcija svakih 10 minuta. Ovo je prva faza porođaja. Može trajati od nekoliko do nekoliko sati. 

Kada cerviks dosegne dilataciju od oko 10 centimetara, započet će druga faza rada. Obično traje oko 2-3 sata. A vrhunac će biti izgled djeteta u svijetu. Posljednja faza je isporuka posteljice, koja obično završava nakon otprilike 30 minuta. Nakon toga, vaše tijelo će se konačno moći odmoriti i postporođajno razdoblje će početi.

Važno!

Iako je 40. tjedan trudnoće najbolje vrijeme za rađanje silama prirode, u nekim slučajevima vaš liječnik može preporučiti carski rez. Možda niste tako zamišljali ovaj trenutak, ali ne pokušavajte se suprotstaviti takvim preporukama. Postoje mnoge medicinske indikacije za izvođenje carskog reza. Ako se bilo koji od njih dogodi u vašem slučaju, takozvani "carski rez" zasigurno će biti dobro rješenje. Među indikacijama su između ostalog: preuranjena posteljica, prerano odvajanje posteljice ili pogrešan položaj fetusa ili rizik od njegove hipoksije.

 

40. tjedan trudnoće - što tražiti?

U 40. tjednu trudnoće vaše tijelo povećava razinu estrogena, prostaglandina i oksitocina. Zahvaljujući tome, cerviks postaje labav i može početi kontraktilna aktivnost. A što ako je rođenje iza tebe? 

Puerperium

Nakon poroda slijedi nekoliko tjedana puerperija. Svaka se žena oporavlja na drugačiji način, ali prvih nekoliko dana nakon poroda možete osjetiti bolne grčeve u donjem dijelu trbuha. To je signal da se vaša maternica smanjuje na veličinu prije trudnoće. To može biti popraćeno krvarenjem, koje je dizajnirano za čišćenje maternice.

Puerperij je vrijeme za regeneraciju tijela. Dopustite si da se odmorite! Za to vrijeme ne bojte se zatražiti pomoć od svojih najmilijih. Učinili ste nešto veliko i nakon 9 mjeseci netko drugi napokon se može brinuti o bebi, makar samo na neko vrijeme. Vi se, s druge strane, brinete o svojoj udobnosti i higijeni. Za to vrijeme trebat će vam grudnjak za hranjenje beba, gaćice i postporođajni jastučići, pumpa za dojke i jastučići za laktaciju te nealergijski sapun ili losion za intimnu higijenu. Također je vrijedno opskrbiti se jastukom u obliku kruga kako bi se smanjila bol prilikom sjedenja. 

Baby blues

Ovo je prilično specifično emocionalno stanje koje pogađa do 50% žena koje su rodile. Njegovi simptomi su umor, promjene raspoloženja, tuga, nedostatak snage, razdražljivost i suza. Često se javlja kod majki koje su rodile svoje prvo dijete kada se nove odgovornosti čine previše opterećujućima. Međutim, vrlo veliku odgovornost za ovo stanje ne snosi toliko psiha koliko hormoni. U trećem tromjesečju trudnoće razina kortikotropina koji se izlučuje u stresnim situacijama povećava se u tijelu. Nakon poroda, njezina razina naglo pada, a dobrobit žene se pogoršava.

Nemojte kriviti sebe ako vaš odnos prema djetetu nije ono što ste očekivali ili ako se pred novonastalom situacijom u kojoj se nalazite, pojave raspoloženja. Vaš partner i voljeni zasigurno će vam pružiti pravu podršku. Nakon nekoliko tjedana, razina hormona stresa će se stabilizirati i sve će se vratiti u normalu. Međutim, ako depresivno raspoloženje traje duže, to može biti simptom postporođajne depresije. Tada je dobro konzultirati terapeuta koji će vam pomoći u ovom teškom trenutku.

Kako se brinuti o sebi u 40. tjednu trudnoće

Neka priroda funkcionira

Vizija porođaja čini se nerealnom, a stiskanje bebe od 3 kilograma kroz rupu od nekoliko centimetara - nemoguće? A opet! Umjesto stresa i doživljavanja porođaja prije nego što se uopće dogodi, pokušajte pozitivno razmisliti o događaju. Mnoge majke nakon poroda rekle su da trenutno točno zna što treba učiniti. 

Vaše tijelo će vas voditi. Ovaj proces je savršeno planiran i svi postupci su jasni. Bliska osoba (partner ili doula), liječnik, primalja bit će s vama - podržat će vas i pomoći. To će učiniti i vaša beba, koja će sama obaviti puno posla tijekom poroda. Ne brinite, niste sami!

Pripremite tijelo za porođaj

Laik za bebu i torba sa stvarima za vas zasigurno su spremni za dugo vremena. Međutim, mnoge se majke pitaju kako pripremiti svoje tijelo za porođaj. Iako se zbog toga možda osjećate samosvjesno, ne biste trebali brijati svoja intimna područja do poroda. Brijanje nekoliko dana prije poroda, bilo prirodnim silama ili carskim rezom, povećava rizik od infekcija. 

Nokte ne treba lakirati, jer vrlo često lak utječe na očitanja pulsnog oksimetra – opreme koja može pratiti stanje buduće majke tijekom carskog reza. Žene prije porođaja često odlučuju o klistiru. Može biti korisno, ali nije bitno.

Važno!

Neki liječnici preporučuju da žena ne bi trebala nositi leće tijekom poroda. Tijekom porođaja smanjuje se proizvodnja suza, a time i hidratacija oka. Ako imate ozbiljan defekt vida, svakako se posavjetujte sa svojim oftalmologom i pitajte postoje li kontraindikacije za rađanje u lećama. 

Prehrana u 40. tjednu trudnoće

Tijekom poroda, Vaš liječnik ili bolnica će Vam možda odrediti što možete jesti i piti. Neki mogu inzistirati da ne jedete ili ne pijete ništa, osim malo kockica leda. Ova preporuka temelji se uglavnom na zabrinutosti oko aspiracije sadržaja želuca u pluća ako se utvrdi da trebate opću anesteziju tijekom poroda. Ako Vaš liječnik misli da imate nizak rizik od komplikacija a gladni ste ili žedni, pitajte svog liječnika o tome koju hranu ili pića možete konzumirati.

Testovi u 40. tjednu trudnoće

Nema zakazanih testova u 40. tjednu trudnoće. Ako još niste rodili, trebali biste posjetiti liječnika koji će obaviti opstetrički pregled i procijeniti zrelost vrata maternice za porođaj. Osim toga, u vrijeme poroda treba provesti CTG i ultrazvuk s procjenom tjelesne težine fetusa i mjerenjem tjelesne težine i krvnog tlaka buduće majke. 

Nakon rođenja, većinu testova provest će vaše novorođenče.

Savjeti

Čestitke i najbolje želje u Vašem novom životu!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.