MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

33. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Šest tjedana. Toliko Vam je ostalo prije nego što upoznate malu osobu koja raste u Vama. Nevjerojatno, zar ne? Mislimo da je tako. Nastavite čitati da biste saznali više o 33. tjednu trudnoće. 

2 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE U 33. TJEDNU TRUDNOĆE

Vašem malom stanaru ponestaje prostora u Vama. Dobro je što se sprema uskoro izaći! Ozbiljno uskoro – počinje se dovoditi u poziciju stavljajući glavu u najuži dio maternice. 95 % beba rađa se tako da im prvo glava izađe. Vaša je beba do sada progutala puno amnionske tekućine. Njezino crijevo postupno će se napuniti mekonijem, debelim, viskoznim zelenkastim ili crnkastim materijalom od krutih čestica i raznih komadića u amnionskoj tekućini (stvari poput staničnih ostataka i masnog verniksa). Ovaj mekonij će činiti prvo pražnjenje crijeva Vaše bebe pri rođenju. U slučaju da se pitate!

Ilustracija bebe u 33. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO

Imate li tu smiješnu liniju koja Vam ide niz prednji dio trbuha? Tijekom posljednjeg tromjesečja formira se linija po sredini Vašeg trbuha i izgleda kao da ga dijeli na dvije polovice. To je poznato kao linea nigra, koja postaje tamnija kako se pigmentacija povećava. To se najjasnije vidi odmah nakon porođaja. Nekoliko tjedana kasnije, potpuno će nestati. Snimite neke fotografije prije nego što nestane!
Daljnja promjena je da, budući da maternica treba sav prostor koji može dobiti, nježno pritišće pupak prema van. To može biti neugodno za mnoge žene: odjeća može iritirati meku kožu pupka. Jedna mala utjeha je da se nakon porođaja pupak vraća u stari položaj.

PREHRANA

Ako ste zabrinuti da ste dobili previše težine, možda se pitate je li prihvatljivo da pokušate izgubiti na težini. Važno je da Vi i Vaša beba imate dovoljnu težinu u posljednjem tromjesečju, kao i tijekom trudnoće, te će se Vaša preporuka za dobivanje na težini odrediti na temelju Vaše težine kada ste prvi put zatrudnjeli. Međutim, ako dobivate na težini više od preporučenog trebali biste razgovarati s liječnikom. Doista, prekomjerno dobivanje na težini tijekom posljednjih tjedana trudnoće može biti povezano s problemom s hipertenzijom. Samostalno određivanje redukcijske dijete u trudnoći nikada nije dobra ideja.

SAVJETI ZA 33. TJEDAN TRUDNOĆE

Neke žene kažu da su oko 8. mjeseca trudnoće iskusile ono što se osjeća kao kontrakcije. To bi mogle biti Braxton-Hicksove kontrakcije, od kojih svaka traje oko 30 sekundi. To nije rani porođaj. Ove su kontrakcije pametan način Vašeg tijela da "uvježbaju" maternicu za veliki dan. Te su kontrakcije odgovorne za "lažni porođaj". Ipak, trebali biste uvijek prijaviti kontrakcije svom liječniku, da se uvjerite da je sve u redu.
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.