Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

28 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaša beba je duga oko 35 cm od vrha glave do pete i već teži oko 1.3 kg, trećinu porođajne težine. Noge joj mjere gotovo 6 cm – da, sitne su! Pročitajte više o ovom tjednu.
 

2 čitanje Kol. 2, 2022

RAZVOJ BEBE

Vaša beba postaje sve spremnija udisati vanjski zrak. Njezina koža počinje izgledati manje naborana jer se masnoća počinje taložiti ispod nje. Za sada još uvijek uzima amnionsku tekućinu koja joj u potpunosti ispunjava pluća i alveole, no koja će se brzo povući pri rođenju.

28-tjedana

VAŠE TIJELO

Osjećate li ponekad zatezanje u leđima ili stvrdnjavanje trbuha? To mogu biti Braxton-Hicksove kontrakcije. Ne brinite, to samo znači da Vaša maternica malo vježba za rođenje. Ako kontrakcije ne prestanu ili nastave jačati onda se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom (makar da se uvjerite).

PREHRANA

Pripremate bebu da kuša zemaljsku hranu uz svaki obrok koji jedete. Aromatske molekule u Vašoj hrani mogu se prenijeti bebi putem amnionske tekućine.  Nakon rođenja može se sjetiti tih okusa - a ako nastavite jesti raznoliku prehranu nakon njezina rođenja i dojenja, okus će se osjetiti i u Vašem mlijeku.

SAVJETI

Mnoge žene brinu da će se njihove bebe roditi ranije nego što je očekivano, iako se većina beba ne rađa prije kraja predviđenog razdoblja trudnoće. Najvažnija stvar za Vas je da se ne brinete oko toga. 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.