MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

20 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Toliko se toga događa u Vašem trbuhu ovaj tjedan da biste možda trebali malo odspavati nakon što pročitate o tome! Pročitajte više o ovom tjednu.

2 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba raste sve brže, pogotovo kada je u pitanju razvoj mozga, koji je trenutno prilično ubrzan. Tijelo joj je stvarno naraslo zbog čega joj se glava sada čini manje velikom. Ako je Vaša beba djevojčica, jajnici su joj opremljeni s dovoljno primitivnih stanica za proizvodnju 7 milijuna jaja! No, od ove faze razvoja nadalje, taj će se broj početi smanjivati, ostajući na oko 2 milijuna pri rođenju. Od ovog se tjedna zaista mogu vidjeti njezine obrve i bilo kakve vlasi koje ima na glavi.

20-tjedana

VAŠE TIJELO

Jeste li osjetili da se beba miče? Kakav divan trenutak! Da biste uživali u tome što je više moguće, lezite ili sjednite i opustite se. Tada ćete najjasnije osjetiti trzaj. Većina beba je najaktivnija u večernjim satima između 20 i 23 sata.

Ali možda će Vam još uvijek trebati malo strpljenja da biste mogli otkriti pokrete. Na početku vjerojatno nećete osjetiti ništa više od nježnog trzanja ili trzaja. Udarci u stijenku trbuha postaju izraženiji od 25. tjedna nadalje. I to će biti nekoliko tjedana prije nego što budući otac također može doživjeti ovaj veliki trenutak.

PREHRANA

Vjerojatno Vam je rečeno o važnosti fluorida i za Vaše i za buduće zube Vaše bebe. Neke su zemlje odlučile fluorirati vodu iz slavine kako bi spriječile karijes, a općenito, pijenje fluorirane vode zadovoljit će zahtjeve za fluoridom tijekom trudnoće. Budući da konzumiranje previše fluorida može imati loše zdravstvene učinke, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani koji ga sadrže. Fluorid se nalazi u nekim mineralnim vodama, a ponajviše u nekim morskim plodovima, kao što su rakovi ili škampi, te u grožđu, grožđicama i krumpiru. 

SAVJETI

Mačke su na lošem glasu u odnosu na trudnice. Može li Vaša mačka prenijeti djetetu potencijalno opasnu bolest - toksoplazmozu? Iako nema potrebe za udaljivanjem Vašeg ljubimca dok se beba ne rodi, morate poduzeti određene mjere opreza, osobito ako je Vaša mačka mlada. Mačji izmet doista može prenijeti toksoplazmozu. To je vrlo uobičajeno i većina žena je dobije, a da toga nije ni svjesna. To je vrlo opasno za Vašu nerođenu bebu, čak i smrtonosno, a kako biste izbjegli rizik, povjerite sve održavanje mačjeg izmeta trećoj osobi i redovito perite ruke nakon dodirivanja mačke.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.