MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

19 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaš „mali stanar“ teži između 300 i 400 grama – otprilike kao jedan grejp. Pročitajte više o ovom tjednu.

2 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Puno toga još raste na Vašoj bebi, iako je ona vrlo aktivna. Ona nije nužno prilagođena Vašem vremenskom rasporedu i može Vas probuditi noću dok se nemirno kreće. Pokušajte nježno milovati svoj trbuh i razgovarati s njom kad to učini – to je može smiriti, i možda ćete oboje moći zaspati. Budući da nije velika, ima puno prostora za pomicanje ruku i nogu te udaranje. Sjetite se potapšati izbočinu da pokažete bebi da ste prisutni! 

19-tjedana

VAŠE TIJELO

Iako Vaše tijelo radi svoj posao gotovo na autopilotu, još uvijek postoji nekoliko stvari oko kojih se treba pobrinuti. Ako to već niste učinili, razgovarajte sa svojim ginekologom na sljedećem pregledu kako i gdje želite roditi. Ako želite imati bebu u bolnici, može Vam neku preporučiti. Bolnice obično nude informativne obilaske za buduće roditelje, tako da možete steći dojam o tom mjestu. To Vam može pomoći da se odlučite.

PREHRANA

Vrijeme je za provjeru povećanja tjelesne težine: čak i ako su dodatne kalorije iz „zdrave hrane“, i one mogu rezultirati povećanjem tjelesne težine. Dobivanje previše težine tijekom trudnoće također može dovesti do rađanja bebe povećane težine. Suprotno nekim uvjerenjima, beba povećane težine pri rođenju nije zdravija od bebe rođene s normalnom i zdravom težinom. Osim toga, velika porođajna masa može ukazivati na to da će beba imati veće šanse da postane pretila tijekom svojih ranih godina. Osim što to dovodi do drugih problema kao što je dijabetes, pretilost u djetinjstvu često dovodi do pretilosti u odrasloj dobi. Razgovarajte sa svojim liječnikom kakvo je Vaše dobivanje na težini u usporedbi s onim što je preporučljivo za Vas. 

SAVJETI

Hura! Na pola ste puta trudnoće. Ovo je sjajno vrijeme da se pohvalite! Ipak ste postigli nešto ogromno. Naravno, kao i sve buduće mame, imate puno neodgovorenih pitanja - kao, na primjer, što se događa od ovog trenutka. Zato vrijedi otići na pretporođajni tečaj. Saznavanje o onome što se događa pomaže ublažiti nesigurnost. Razgovor s drugim budućim majkama i roditeljima također je posebno koristan. Pretporođajni tečaj je također dobro vrijeme da saznate više o dojenju. Razmišljajući unaprijed tijekom trudnoće, steći ćete samopouzdanje za dojenje kada Vaša beba stigne. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.