MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

18. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Puno se skokova u razvoju događa u 18. tjednu trudnoće, od živčanih stanica koje se množe do početaka otisaka prstiju. Pročitajte više o ovom tjednu.

3 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Samo jedna od nevjerojatnih činjenica trudnoće: do 18. tjedna trudnoće u Vašoj se bebi proizvela većina od milijardi moždanih stanica koje će imati pri rođenju! Mišići su također sve jači, a njezini pokreti snažniji, pa ako još niste osjetili da Vaša beba „pleše“, trebali biste uskoro. Sve ovisi o temperamentu Vaše bebe. Ostali razvojni procesi odvijaju se na njezinim rukama - njezini prsti razvijaju male nokte i počinju se pojavljivati otisci prstiju.

Ilustracija bebe u trbuhu u 18. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO U 18. TJEDNU TRUDNOĆE

Prilično je nevjerojatno pomilovati trbuh i znati da tamo raste osoba. A kada zamislite interakciju s tom malom osobom – kako će se nasmijati, kako će izgledati – to je prilično nevjerojatno, zar ne?  Možda znate spol Vaše bebe. Ili možda čekate da saznate nakon njezina rođenja. Bilo kako bilo, ovo je vrijeme za drugi ultrazvuk. Ovaj put Vaš doktor može potvrditi razvija li se Vaša beba zdravo, ali i radi li se o djevojčici ili dječaku. Nemojte se obeshrabriti ako želite znati, a još se ništa ne može vidjeti. Vaša beba mora ležati "ispravno" ili čak i oko najiskusnijeg ginekologa ne može odrediti njezin spol. 

PREHRANA

Nažalost, trudnoća može ometati probavu. Ne možemo to dovoljno naglasiti: prehrana bogata vlaknima, tekućinom i umjerenom aktivnošću može pomoći. Svježe ili kuhano povrće, voće i cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mahunarke mogu učiniti čuda. Pijte dovoljno tekućine (2 litre dnevno) da se hidratizirate i potaknete probavu. I pokušajte započeti dan čašom vode ili svježim sokom od naranče ili grejpa s preostalom pulpom. Namočite šljive preko noći kako biste ih omekšali i za doručak uživali u njima s jogurtom - to su sigurni prirodni laksativi i mogu Vam pomoći u poticanju rada crijeva. I nastavite s hodanjem ili drugim aktivnostima koje ste već radili tijekom trudnoće. Ako, unatoč ovim malim savjetima, Vaše brige i dalje traju, obratite se svom liječniku. Najvažnije, ne uzimajte lijekove bez recepta bez savjetovanja sa svojim liječnikom. 

SAVJETI ZA 18. TJEDAN TRUDNOĆE

Rečeno Vam je da konzumirate puno hrane bogate kalcijem kako biste ojačali svoje kosti i kosti Vaše bebe, ali što da radite u slučaju netolerancije na laktozu? Samo morate biti kreativniji da zadovoljite svoje potrebe. Puno ljudi s netolerancijom na laktozu još uvijek može nastaviti jesti neki sir ili jogurt (dio laktoze se razgrađuje dok ta hrana fermentira). U nekim regijama dostupno je i mlijeko bez laktoze ili sa smanjenim udjelom laktoze. Osim mliječnih proizvoda, ima nekih namirnica obogaćenih kalcijem, poput nekih kruhova i sokova; provjerite što piše na pakiranju kako biste bili sigurni. Tamnozeleno lisnato povrće (uključujući "morsko povrće" – alge) i sušeni grah također su izvori kalcija. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.