MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

17 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaš mališan sada teži više od 200 g i svakim danom sve više izgleda kao "prava" beba. Pročitajte više o ovom tjednu.

2 čitanje Svibanj 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Kao i uvijek, puno se toga događa ovaj tjedan. Koža joj je još uvijek vrlo tanka i prozirna, a kroz nju su vidljive male krvne žile. Crijeva Vaše bebe se nastavljaju razvijati i sada su na stalnom mjestu u trbuhu. Sve je kako treba biti.

17-tjedana

VAŠE TIJELO

Stisnite zube: mnoge starije žene još uvijek pričaju trudnicama priče o ispadanju zuba tijekom trudnoće. Dobra vijest: to su zastarjele gluposti! Kod nekih je žena trbuh već vidljivo izbočen. Ako ste vrlo vitki ili ste već imali bebu, vjerojatnije je da se nešto može vidjeti. Kod drugih se još ništa ne može vidjeti. No, ovo je vrijeme kada se hlače ili suknje teško pričvršćuju jer je struk proširen. 

PREHRANA

Zadovoljavanje žudnje za šećerom tijekom trudnoće zahtijeva malo više kreativnosti nego inače, pogotovo ako se Vaša čini jačom nego inače. Nema štete u jedenju deserata, sve dok ne pretjerujete. Kako biste zadovoljili svoj želju za slatkim dok zadovoljavate svoje prehrambene potrebe, odaberite svježe voće, deserte napravljene od mlijeka, običan jogurt i suho voće. Umjerenost je ključna. Umjesto sladoleda, prepustite se šerbetima ili smrznutom jogurtu sa smanjenim udjelom šećera. 

SAVJETI

Umjetna sladila poznata i kao "nehranjiva sladila", "nadomjesci za šećer" ili "sladila bez kalorija" obično uključuju aspartam, sukralozu, acesulfam K, saharin i šećerne alkohole (npr. ksilitol), kao i spojeve dobivene iz biljaka (npr. steviol glikozidi). Iako ih trudnice diljem svijeta sve više konzumiraju, njihov dugoročni utjecaj na zdravlje doveden je u pitanje. Neke prehrambene vlasti ukazuju na to da su unutar prihvatljivih ograničenja unosa ove vrste sladila sigurne za žene i njihove bebe tijekom trudnoće. Drugi dokazi upućuju na to da rana izloženost umjetnim sladilima može negativno utjecati na sastav tijela i kardiometaboličko zdravlje. Stoga, za najnovije preporuke, pitajte svojeg liječnika ako želite uključiti ove proizvode u svoju prehranu.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.