MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

16 tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Ako biste mogli zavirit u svoje tijelo i gledati svoju bebu u rastu, mogli biste je vidjeti kako siše palac! Konačno je uspio doći do usta. Pročitajte više o ovom tjednu.
 

2 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Ako već niste, moguće je da ovaj tjedan prvi put osjetite kako se Vaša beba kreće (ili u narednim tjednima). Ovi pokreti su još uvijek vrlo lagani, stoga ne očekujte jake senzacije. Budite u potrazi za onim što se osjeća kao krila leptira unutar trbuha. Ili mjehurići. Uzbudljivo je i divno kad se to dogodi. 

16-tjedana

VAŠE TIJELO

Ako ste osjetili žudnju za hranom možda se pitate je li to zato što Vam nedostaje hranjivih tvari. Ne, ona je jednostavno hormonska nuspojava trudnoće. Vjerojatno ste primijetili da se određena hrana čini "drugačijom" ili manje ukusnom. Druga se, međutim, čini neophodnom! Dobrodošli u svoje tijelo za vrijeme trudnoće. Nema nekog određenog razloga za to. Samo dajte sve od sebe da mislite na umjerenost u svemu što jedete. Pokušajte uravnotežiti udovoljavanje svojim žudnjama s brigom o sebi i svojoj bebi u razvoju.

PREHRANA

Vitamin A je važan kada ste trudni, ali u pravim količinama, ni previše ni premalo. Dovoljno zagonetno za Vas?  Pretjeran unos može biti štetan za Vašu bebu u razvoju. Znajte da su neki proizvodi za kožu koji sadrže vitamin A zabranjeni trudnicama. Hrana koja je bogata vitaminom A uključuje mlijeko i mliječne proizvode, maslac, jaja (osobito žumanjke), svijetlo povrće kao što su špinat, zelena salata, peršin, rajčica ili mrkva, te narančasto i žuto voće (marelice, dinju, mango). 

SAVJETI

Oko šestog mjeseca trudnoće bilo bi preporučljivo da Vi i Vaš partner odete na pretporođajni tečaj kako biste se počeli pripremati za rođenje bebe, osobito ako je ovo Vaša prva beba (ili ako je Vaša prva beba rođena davno). Naučit ćete o rađanju i tehnikama ublažavanja boli, disanja i opuštanja. Posjet rađaonici, vježbe za fitness u trudnoći, odgovori na Vaša pitanja o dojenju i mnoge druge stvarno korisne stvari također mogu biti dio.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.