Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

27. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaša beba još uvek mora rasti, ali od danas je dugačka preko 30 cm, dovoljno velika da stane na podlakticu između dlana i lakta. Budući da je prošlo 29 nedelja otkako ste imali menstruaciju, stigli ste u treće tromesečje trudnoće. Pročitajte više o ovoj nedelji. 

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba još uvek treba rasti. Njen respiratorni sistem ima sve što mu je potrebno kako bi mogao da funkcioniše, ali je još uvek previše nezreo da bi to zapravo učinio bez puno pomoći. Pluća su joj podeljena na 17 nivoa, koji formiraju bronhijalno drvo, ali razmena vazduha bi bila vrlo teška ako bi se Vaša beba sada rodila. Međutim, u ovom trenutku obično ima dovoljno surfaktanta (materije koja oblaže unutrašnjost alveolarne površine, olakšava otvaranje ćelija i sprečava kolabiranje alveole) i dovoljno krvnih sudova da omoguće razmenu gasova tako da prerano rođena odojčad u ovom dobu mogu da prežive uz intenzivnu negu. Ali najbolje je pustiti bebu da raste malo više.

27-sedmica

VAŠE TELO

Prošlo je 29 nedelja otkako ste imali menstruaciju - većina žena uživa u pauzi! 29 nedelja amenoreje u prevodu znači 27. nedelja trudnoće. Da li ste pokušavali da zamislite koliko je beba velika do sada? Pa, duga je oko 34 cm od vrha glave do krajeva nogu. Zamislite da joj je glava veličine male do srednje narandže. Spremni smo da se kladimo da je divna!

ISHRANA

Jedan od najboljih načina da zadovoljite svoje nutritivne i kalorijske potrebe je konzumiranje raznih namirnica iz pet grupa hrane. To uključuje porcije mesa (ili drugih belančevina), mlečnih proizvoda, voća, povrća i žitarica. Iako je Vaš lekar možda propisao dodatak određenih vitamina ili minerala, još uvek je važno misliti na vlakna i energiju koju hrana donosi u Vašu ishranu. Prisetite se poslednjih nekoliko dana i zapitajte se da li ste propustili da jedete hranu iz neke od grupa hrane.  Ako je tako, vreme je da stavite hranu iz te grupe hrane na svoj spisak za kupovinu i držite ga na prednjoj strani frižidera ili ostave. Pokušajte da jedete iz svake grupe hrane, svaki dan.

SAVETI

Čak i ako ste iskusna mama, može biti korisno da pohađate časove koji Vas pripremaju za porođaj. Istraživači stalno otkrivaju nove informacije koje Vam mogu pomoći tokom trudnoće. Osim toga, načini rađanja često se menjaju. Shvatite promene koje se događaju u Vašem telu tokom porođaja i poroda i naučite neke dobre tehnike opuštanja za smanjenje teskobe kada dođe vreme. Drugi dobri razlozi za upis na kurs pripreme za porođaj? Možda ovaj put rađate na novom mestu ako ste poslednji put rodili pre dosta godina. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.