Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

26 sedmica trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Mali trenutak razotkrivanja za poslednju sedmicu drugog tromesečja - Vaša beba će sada prvi put otvoriti oči! Pročitajte više o ovoj sedmici.
 

2 čitanje Aug. 2, 2022

RAZVOJ BEBE

Glava Vaše bebe je sada otprilike veličine male narandže, a ona cela teži oko 1000 g. Njeno telo postaje bucmastije zahvaljujući masnoći koja se nakuplja postepeno pod kožom kako bi joj dala rezerve pri rođenju. Njena kosa i nokti su na putu i, ispod desni, njeni su budući zubi gotovo prekriveni emajlom. Štaviše, počinje stvarno da reaguje na glasne zvukove. 

26-sedmica

VAŠE TELO

Ah, noć. Konačno ćete zaspati. Ali ne i beba koja možda želi da se više kreće uveče. Kako Vaša izbočina postaje sve veća i veća, postaje sve teže pronaći ugodan položaj za spavanje. Verovatno više ne možete da spavate na prednjoj strani. Najpogodniji položaj za ležanje sledećih nekoliko sedmica je na boku. Stavite jastuk između kolena kako bi Vam bilo malo ugodnije i pokušajte da se opustite i spavate.

ISHRANA

Ako patite od refluksa i gorušice noću, pokušajte malo da podignete glavu dodavanjem jastuka. Pokušajte da i Vaš večernji obrok bude lagan. Obratite pažnju na masti, one mogu da uspore probavu i naglase Vaše probavne probleme što dovodi do nemirnog sna.  Ako Vas prelagana večera čini gladnom tokom noći, razmislite o dodavanju užine sat vremena pre spavanja. Ko ne bi hteo večernju užinu u krevetu? Ne ustručavajte se da je odnesete u krevet na poslužavniku ako ste stvarno umorni tokom noći.

SAVETI

Koliko god osećali da Vas trbuh zateže, toliko i Vašoj bebi postaje tesno unutra. Srećni preokreti Vaše bebe u velikoj kupki amnionske tečnosti uskoro će biti gotovi. Doduše, ako ste zabrinuti zbog smanjenog kretanja bebe, odmah se obratite svom lekaru kako biste potvrdili da je sve u redu.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.