Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

33. nedelje trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Šest nedelja. Toliko Vam je ostalo pre nego što upoznate malu osobu koja raste u Vama. Neverovatno, zar ne? Mislimo da je tako. Nastavite da čitate kako biste saznali više o ovoj nedelji. 

2 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Vašem malom stanaru ponestaje prostora u Vama. Dobro je što se sprema da uskoro izađe! Jako brzo – počinje da se dovodi u poziciju stavljajući glavu u najuži deo materice. 95 % beba rađa se tako da im prvo glava izađe. Vaša je beba do sada progutala puno amnionske tečnosti. Njeno crevo postepeno će se napuniti mekonijumom, debelim, viskoznim zelenkastim ili crnkastim materijalom od krutih čestica i raznih komadića u amnionskoj tečnosti (stvari poput ćelijskih ostataka i masnog verniksa). Ovaj mekonijum će činiti prvo pražnjenje creva Vaše bebe pri rođenju. U slučaju da se pitate!
 

Ilustracija bebe u 33. tjednu trudnoće

VAŠE TELO

Imate li tu smešnu liniju koja Vam ide niz prednji deo stomaka? Tokom poslednjeg tromesečja formira se linija po sredini Vašeg trbuha i izgleda kao da ga deli na dve polovine. To je poznato kao linea nigra, koja postaje tamnija kako se pigmentacija povećava. To se najjasnije vidi odmah nakon porođaja. Nekoliko sedmica kasnije, potpuno će nestati. Snimite neke fotografije pre nego što nestane!
Dalja promena je da, budući da treba sav prostor koji može dobiti, materica nežno pritiska pupak prema spolja. To može biti neugodno za mnoge žene: odeća bi mogla da iritira meku kožu pupka. Jedna mala uteha je da se nakon porođaja pupak vraća u stari položaj.

ISHRANA

Ako ste zabrinuti da ste dobili previše težine, možda se pitate da li je prihvatljivo da pokušate da izgubite na težini. Važno je da Vi i Vaša beba imate dovoljnu težinu u poslednjem tromesečju, kao i tokom trudnoće, te će se Vaša preporuka za dobijanje na težini odrediti na osnovu Vaše težine kada ste prvi put zatrudneli. Međutim, ako dobijate na težini više od preporučenog trebalo bi da razgovarate s lekrom. Doista, prekomerno dobijanje na težini tokom poslednjih sedmica trudnoće može biti povezano s problemom s hipertenzijom. Samostalno određivanje redukcijske dijete u trudnoći nikada nije dobra ideja.

SAVETI

Neke žene kažu da su oko 8. meseca trudnoće iskusile ono što se oseća slično kao kontrakcije. To bi mogle da budu Braxton-Hicksove kontrakcije, od kojih svaka traje oko 30 sekundi. To nije rani porođaj. Ove su kontrakcije pametan način Vašeg tela da "uvežbaju" matericu za veliki dan. Te su kontrakcije odgovorne za "lažni porođaj". Ipak, trebalo bi da uvek prijavite kontrakcije svom lekaru, ako ne čisto da se uverite da je sve u redu.
 

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.