Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

7 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaša beba je već, prilično impresivno, dužine 18 mm. Iako to još nećete osjetiti, ona je u pokretu. Pročitajte više o ovom tjednu.

2 čitanje Srp. 29, 2022

RAZVOJ BEBE

Sa svojim prvim mišićima na mjestu, Vaša se beba malo premeće, iako nehotice. Noge i ruke rastu, laktovi se formiraju, a prsti počinju izgledati kao 'pravi' prsti. Sva vizualna oprema također lijepo napreduje. Puno malih promjena ovaj tjedan!

7-tjedana

VAŠE TIJELO

Žudnja za kiselim krastavcima nije samo klišej trudnoće. Stvari koje ste voljeli prije trudnoće mogu Vam sada biti odbojne. Čak i Vaš omiljeni parfem Vas sada može natjerati da se naježite. Vaše navike mogu se promijeniti jer Vaša promijenjena razina hormona utječe na Vaš njuh i okus. Vaša nova žudnja može uključivati i krastavce. Nažalost, također možete doživjeti upravo suprotno od žudnje. Mnoge buduće mame imaju puno problema s mučninom, osobito rano ujutro.

PREHRANA

Vaše tijelo, pod utjecajem prirodnih hormona, već razmišlja unaprijed. Potrebno je da pohrani malo masnog tkiva kako bi se počelo pripremati za posljednje mjesece trudnoće i, nakon toga, dojenje. Tijekom prvog tromjesečja, ako ste započeli trudnoću na zdravoj težini, vjerojatno ne morate jesti više kalorija. Međutim, svakako uključite hranu iz svake od skupina hrane i razgovarajte sa svojim liječnikom o vitaminskim i mineralnim dodacima namijenjenim trudnicama. 

SAVJETI

Primijetili ste jake averzije prema hrani u zadnje vrijeme? Potpuno normalno. Uobičajeno je tijekom trudnoće osjećati jaku odbojnost prema određenim vrstama hrane, a posebno onima s jakim mirisima, osobito tijekom prvog tromjesečja. Da biste zaobišli to nepodnošenje hrane, jednostavno se odlučite za "sličnu" hranu. Dakle, ako više ne možete podnijeti pogled na ribu, jedite piletinu ili drugo bijelo meso. Ako ne možete unijeti vitamin A jedenjem narančastog ili žutog povrća kojim je ono bogato, ne zaboravite to nadoknaditi konzumiranjem više voća bogatog istim hranjivim tvarima, kao što su breskve i marelice.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.