Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

27 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaša beba još uvijek mora rasti, ali od danas je dugačka preko 30 cm, dovoljno velika da stane na podlakticu između dlana i lakta. Budući da je prošlo 29 tjedana otkako ste imali menstruaciju, stigli ste u treće tromjesečje trudnoće. Pročitajte više o ovom tjednu. 

3 čitanje Kol. 2, 2022

RAZVOJ BEBE

Vaša beba još uvijek treba rasti. Njezin dišni sustav ima sve što mu je potrebno kako bi mogao funkcionirati, ali je još uvijek previše nezreo da bi to zapravo učinio bez puno pomoći. Pluća su joj podijeljena na 17 razina, tvoreći bronhijalno drvo, ali izmjena zraka bi bila vrlo teška ako bi se Vaša beba sada rodila. Međutim, u ovom trenutku obično ima dovoljno surfaktanta (tvari koja oblaže unutrašnjost alveolarne površine, olakšavajući otvaranje stanica i sprječavajući kolabiranje alveole) i dovoljno krvnih žila da omoguće izmjenu plina tako da prerano rođena dojenčad u ovoj dobi može preživjeti uz intenzivnu njegu. Ali najbolje je pustiti bebu da raste malo više.

27-tjedana

VAŠE TIJELO

Prošlo je 29 tjedana otkako ste imali menstruaciju - većina žena uživa u pauzi! 29 tjedana amenoreje u prijevodu znači 27. tjedan trudnoće. Jeste li pokušavali zamisliti koliko je beba velika do sada? Pa, duga je oko 34 cm od vrha glave do krajeva nogu. Zamislite da joj je glava veličine male do srednje naranče. Spremni smo se kladiti da je divna!

PREHRANA

Jedan od najboljih načina da zadovoljite svoje prehrambene i kalorijske potrebe je konzumiranje raznih namirnica iz pet skupina hrane. To uključuje porcije mesa (ili drugih bjelančevina), mliječnih proizvoda, voća, povrća i žitarica. Iako je Vaš liječnik možda propisao dodatak određenih vitamina ili minerala, još uvijek je važno misliti na vlakna i energiju koju hrana donosi u Vašu prehranu. Prisjetite se posljednjih nekoliko dana i zapitajte se jeste li propustili jesti hranu iz neke od skupina hrane.  Ako je tako, vrijeme je da stavite hranu iz te skupine hrane na svoj popis za kupovinu i držite ga na prednjoj strani hladnjaka ili ostave. Pokušajte jesti iz svake skupine hrane, svaki dan.

SAVJETI

Čak i ako ste iskusna mama, može biti korisno pohađati satove koji Vas pripremaju za porođaj. Istraživači stalno otkrivaju nove informacije koje Vam mogu pomoći tijekom trudnoće. Osim toga, načini rađanja često se mijenjaju. Shvatite promjene koje se događaju u Vašem tijelu tijekom porođaja i poroda i naučite neke dobre tehnike opuštanja za ograničavanje tjeskobe kada dođe vrijeme. Drugi dobri razlozi za upis na tečaj pripreme za porođaj? Možda ovaj put rađate na novom mjestu ako ste zadnji put rodili prije dosta godina. 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.