Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

24 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Možete li osjetiti kako beba reagira na zvukove i Vaše milovanje? Kraj drugog tromjesečja je vrijeme kada neke žene zapaze da se to počinje događati, pa budite pozorni. Pročitajte više o ovom tjednu.

3 čitanje Kol. 2, 2022

RAZVOJ BEBE

Kako bebine moždane veze postaju vještije u primanju signala iz njezinih receptorskih osjetilnih organa, ona postupno sprema osjetilna iskustva - okuse hrane koju dijelite s njom, Vaš miris. Navikla je na Vaš zvučni pejzaž - otkucaje srca, disanje, čak i grgljanje želuca - i može razlikovati ove prigušene unutarnje zvukove od svih novih zvukova izvana: glazbe, Vašeg glasa, glasa njezinog oca, plus svih ostalih manje ugodnih zvukova (znali ste da je pametna!). Razgovarajte sa svojom bebom. Recite joj što ste naumili, što vidite, što čujete, čak i što osjećate. Od rođenja će prepoznati Vaš glas, tatin, možda čak i glazbu koju ste voljeli slušati tijekom trudnoće.

24-tjedana

VAŠE TIJELO

Mama se smije – to je super! Jeste li znali da beba postaje sve svjesnija Vaših osjećaja?  Njezina percepcija može biti prilično dobro razvijena uz sve ostale očitije fizičke događaje. Zato pokušajte ne pretjerivati, bilo na poslu, u kući ili tijekom slobodnog vremena. Čak i ako se još uvijek osjećate savršeno u formi, pokušajte se s vremena na vrijeme opustiti.

PREHRANA

Ovo je dobro vrijeme da dvaput provjerite činite li sve što možete kako biste dobili dovoljno željeza u prehrani. Zašto je to važno? Ako Vaša prehrana nije dovoljno bogata željezom, beba još uvijek može imati zadovoljene potrebe - ali će doći iz Vaših rezervi željeza, što znači da imate visok rizik da postanete anemični. I ne samo tijekom trudnoće. Anemija se može pogoršati porođajem. Hrana bogata željezom je meso – posebno crveno meso, perad, riba i žumanjci.  Suhi grašak, grah i leća, špinat, suho voće i žitarice za doručak obogaćene željezom također su dobri izvori željeza. Hrana bogata vitaminom C, kao što su naranče, rajčice i jagode, pomoći će Vašem tijelu da apsorbira željezo iz biljnih izvora. U nekim slučajevima, Vaš će Vam liječnik možda propisati uzimanje željeza kao dodatka prehrani, ali nemojte ga početi uzimati bez liječnikova uputstva. Nema samoliječenja dok ste trudni!

SAVJETI

Do sada su svi vidjeli da ćete dobiti bebu. Mnogi ljudi ne mogu odoljeti predviđanjima o tome hoćete li dobiti djevojčicu ili dječaka na temelju načina na koji "nosite". Iako je uobičajeno misliti da položaj izbočine na majci određuje spol - visoko znači da je djevojčica, nisko na bokovima je sigurno dječak (ili neka varijacija na ta uvjerenja), to je potpuno neutemeljeno vjerovanje. Iako sva predviđanja mogu biti zabavna, ako stvarno želite znati spol svoje bebe, pitajte svog liječnika tijekom ultrazvuka.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.