MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

21. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Iako Vaša beba sada teži oko pola kilograma, još uvijek ima dovoljno prostora u trbuhu. I voli se koristiti njime kada ne spava! Pročitajte više o 21. tjednu trudnoće.
 

3 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE U 21. TJEDNU TRUDNOĆE

Iako ih ne mora koristiti u svom trenutnom domu - osjetila okusa i mirisa Vaše bebe nastavljaju se razvijati ovaj tjedan. Oni su uvijek pomalo stimulirani Vašom amnionskom tekućinom jer ona nosi aromatične molekule iz hrane koju jedete i miris Vaše okoline do nje! Dakle, pri rođenju, Vašu će bebu odmah privući miris Vaše kože, Vašeg mlijeka, slatki okusi (jer je amnionska tekućina blago slatka), a možda će biti upoznata i s hranom koju ste redovito konzumirali u kasnoj trudnoći. Uskoro će njezin mozak biti dovoljno zreo da zapamti ta osjetilna iskustva. Ako, primjerice, volite mediteransku hranu s puno češnjaka, Vaša se beba već u maternici može upoznati s tom Vašom prehrambenom navikom.

Ilustracija bebe u trbuhu u 21. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO

U 21. tjednu trudnoće, Vaša beba pluta u puno amnionske tekućine, koja se često nadopunjuje. Sada možda razumijete zašto je važno piti puno vode. Mijenja se i Vaš uzorak disanja. Vaše disanje postaje ubrzano i ponekad se može činiti da ste bez daha. To može biti zbog povećanja težine, ali i zbog problema s prostorom jer, kako Vaša beba raste, Vaši organi imaju sve manje prostora. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s disanjem, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

PREHRANA

Osim bjelančevina, folne kiseline, cinka, DHA (dokosaheksaenoična kiselina), joda i vitamina A koji su već spomenuti, jedna važna hranjiva tvar - posebno za žene koje su trudne i slijede vegansku prehranu - je vitamin B12.  Budući da se vitamin B12 nalazi prvenstveno u životinjskoj hrani, kao što su meso, riba, jaja, mlijeko i sir, potrebno je malo više pozornosti da vegani ispune svoju prehrambenu preporuku. Budući da je vitamin B12 potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica i pomaže živčanom sustavu, posebno je važan njegov unos tijekom trudnoće.  Vegani ga mogu pronaći u hrani obogaćenoj vitaminom B12, kao što su neke žitarice za doručak i nutritivni kvasac (provjerite što piše na pakiranju). Svakako obavijestite svog liječnika ako slijedite vegansku prehranu te poslušajte njegove dodatne prijedloge.

SAVJETI ZA 21. TJEDAN TRUDNOĆE

Muče li Vas probavne smetnje u zadnje vrijeme? Hormonalne promjene čine gornji otvor želuca labavijim, što je neugodna i vrlo česta nuspojava trudnoće. Zbog toga želučana kiselina dospijeva u jednjak lakše nego obično i to uzrokuje neugodan osjećaj koji doživljavate. Što je beba veća, to više pritišće želudac i povećava taj učinak!
Promjena prehrambenih navika često može biti korisna: isprobajte pet malih obroka dnevno umjesto tri velika. Pobrinite se da temeljito žvačete. Još jedan trik ako patite od probavnih smetnji – noću držite glavu na povišenom položaju. Tada se kiselina neće moći tako lako dignuti. 
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.