MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

21 tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Iako Vaša beba sada teži oko pola kilograma, još uvijek ima dovoljno prostora u trbuhu. I voli se koristiti njime kada ne spava! Pročitajte više o ovom tjednu.
 

3 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Iako ih ne mora koristiti u svom trenutnom domu - osjetila okusa i mirisa Vaše bebe nastavljaju se razvijati ovaj tjedan. Oni su uvijek pomalo stimulirani Vašom amnionskom tekućinom jer ona nosi aromatične molekule iz hrane koju jedete i miris Vaše okoline do nje! Dakle, pri rođenju, Vašu će bebu odmah privući miris Vaše kože, Vašeg mlijeka, slatki okusi (jer je amnionska tekućina blago slatka), a možda će biti upoznata i s hranom koju ste redovito konzumirali u kasnoj trudnoći. Uskoro će njezin mozak biti dovoljno zreo da zapamti ta osjetilna iskustva. Ako, primjerice, volite mediteransku hranu s puno češnjaka, Vaša se beba već u maternici može upoznati s tom Vašom prehrambenom navikom. 

21-tjedana

VAŠE TIJELO

U ovoj fazi trudnoće, Vaša beba pluta u puno amnionske tekućine, koja se često nadopunjuje. Sada možda razumijete zašto je važno piti puno vode. Mijenja se i Vaš uzorak disanja. Vaše disanje postaje ubrzano i ponekad se može činiti da ste bez daha. To može biti zbog povećanja težine, ali i zbog problema s prostorom jer, kako Vaša beba raste, Vaši organi imaju sve manje prostora. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s disanjem, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

PREHRANA

Osim bjelančevina, folne kiseline, cinka, DHA (dokosaheksaenoična kiselina), joda i vitamina A koji su već spomenuti, jedna važna hranjiva tvar - posebno za žene koje su trudne i slijede vegansku prehranu - je vitamin B12. Budući da se vitamin B12 nalazi prvenstveno u životinjskoj hrani, kao što su meso, riba, jaja, mlijeko i sir, potrebno je malo više pozornosti da vegani ispune svoju prehrambenu preporuku. Budući da je vitamin B12 potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica i pomaže živčanom sustavu, posebno je važan njegov unos tijekom trudnoće. Vegani ga mogu pronaći u hrani obogaćenoj vitaminom B12, kao što su neke žitarice za doručak i nutritivni kvasac (provjerite što piše na pakiranju). Svakako obavijestite svog liječnika ako slijedite vegansku prehranu te poslušajte njegove dodatne prijedloge.

SAVJETI

Muče li Vas probavne smetnje u zadnje vrijeme? Hormonalne promjene čine gornji otvor želuca labavijim, što je neugodna i vrlo česta nuspojava trudnoće. Zbog toga želučana kiselina dospijeva u jednjak lakše nego obično i to uzrokuje neugodan osjećaj koji doživljavate. Što je beba veća, to više pritišće želudac i povećava taj učinak!

Promjena prehrambenih navika često može biti korisna: isprobajte pet malih obroka dnevno umjesto tri velika. Pobrinite se da temeljito žvačete. Još jedan trik ako patite od probavnih smetnji – noću držite glavu na povišenom položaju. Tada se kiselina neće moći tako lako dignuti. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.