MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

13 tjedana trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Početak drugog tromjesečja je početak puno novih razvojnih prekretnica za Vašu bebu. Pročitajte više o ovom tjednu.

2 čitanje Svibanj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Ovaj je tjedan pun novih događaja. Vaša beba može progutati amnionsku tekućinu, koju apsorbira probavni trakt i izlučuje kao urin kroz bubrege, koji su tek postali funkcionalni. Njezina koža ima stanice zvane melanociti koji će biti odgovorni za pigmentaciju njezine kože nakon što se rodi. Kosti joj se i dalje formiraju, a njezin se mali kostur postupno spaja. On je, naravno, apsolutno prekrasan!

13-tjedana

VAŠE TIJELO

Do kraja trećeg mjeseca sve male 'nelagode' rane trudnoće obično počinju blijedjeti te biste se nakon tog razdoblja trebali osjećati prilično dobro. Iskoristite svaku priliku da izađete van, uživate u svježem zraku, čak i ako vrijeme nije u potpunosti vedro i sunčano.

PREHRANA

Kao što znate, ako ste trudni, Vaše prehrambene potrebe se mijenjaju jer njegujete tijelo svoje bebe u razvoju, kao i svoje. Iako Vam je potrebno oko 50 % više nekih važnih hranjivih tvari kako biste stvorili okruženje koje će najbolje podržati rast i razvoj Vaše bebe, to ne zahtijeva da jedete 50 % više kalorija! Tijekom drugog tromjesečja, oko 340 kalorija više od onoga što ste jeli prije nego što ste bili trudni može Vam dati zdravu težinu, a bebi dovoljno energije. Važno je da kalorije birate mudro: male promjene mogu napraviti veliku razliku. Na primjer, doručak od jaja ili obogaćenih žitarica osigurava cink kao i bjelančevine. Cink je mineral koji pomaže u izgradnji zdravog imunološkog sustava, a bjelančevine su sastavni dio brojnih osnovnih spojeva, od enzima do antitijela. Čaša mlijeka ili porcija jogurta dat će Vam kalcij, koji je, zajedno s vitaminom D, temelj za zdrave kosti i zube. Kriška ili dvije cjelovitog tosta, zajedno s malim komadom voća, osigurava vlakna i ugljikohidrate, primarno gorivo za Vas i Vašu bebu. 

SAVJETI

Razmišljate o dojenju? "Supermoći" majčinog mlijeka za Vašu bebu (i Vas) ne mogu se podcijeniti - a trudnoća je savršeno vrijeme za pripremu. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.