Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

36 sedmica trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Od sada dok ne izađe na svetlo dana, Vaša će beba nastaviti da raste. Već je duga 45 cm i teži oko 2.9 kg! Pročitajte više o ovoj sedmici.

2 čitanje Aug. 2, 2022

RAZVOJ BEBE

Vaša beba dobija svoju hranu od Vas, kroz pupčanu vrpcu. Nakon što se rodi, hranu će dobiti dojenjem, tačnije kolostrumom, ranim majčinim mlekom koje već proizvode Vaše grudi. Slično tome, pri rođenju posteljica prestaje „da deluje kao pluća“. Amnionska tečnost koja je bila u disajnim putevima biće izbačena iz nosa i usta pritiskom na grudi od prolaska kroz rodni kanal, i sve će početi da fukncioniše kako treba čim počne samostalno da diše. 

36-sedmica

VAŠE TELO

S Vašim sada tako ispupčenim trbuhom može biti teško da se sagnete da obujete svoje cipele. Možda želite da nosite cipele u koje i iz kojih možete lako da skliznete.  Čak i jednostavni zadaci mogu biti umarajući s velikim trbuhom. Možda roditelji ili prijatelji mogu malo da pomognu u kućnim poslovima, obavljanju kupovine ili čak kuvanju s vremena na vreme. Ako se osećate umorno, uvek možete da zatražite malo pomoći i podrške kao poklon za rođenje bebe.

ISHRANA

Iako većina žena koje su trudne imaju veći apetit nego pre trudnoće, ako se osećate preumorno da bi jeli, ili odjednom nemate interesovanja da ubacujete hranu u trbuh, pokušajte da jedete male obroke ili zdrave grickalice tokom dana. Pobrinite se da ne dehidrirate tako što ćete piti oko 8 čaša vode svaki dan. Nastavite s prenatalnim dodacima koje Vam je propisao lekar, ali se držite podalje od stvari za dizanje energije ili pića za zamenu obroka koja nisu namenjena trudnicama, osim ako to ne savetuje Vaš lekar. Ženama koje su započele trudnoću kao pothranjene preporučuje se da dobiju na težini više od drugih. Ako Vam je nedostatak apetita problem, razgovarajte sa svojim lekarom.

SAVETI

Za neke parove imenovanje bebe nije problem. Za druge to može biti izvor neslaganja. No, ne mora biti tako! Inspiraciju možete pronaći svugde – knjige s imenima (koje često imaju mitska i egzotična imena, kao i tradicionalnija), porodična istorija, likovi ili glumci iz omiljenih filmova. Jedna od mogućnosti je da polako pristupite procesu odabira, npr. korišćenjem spiskova sa imenima. Oboje možete da napraviti svoj pojedinačni spisak. Ako postoje imena koja se nalaze na oba spiska... Pa, to bi bilo suviše lagano, zar ne? Mali savet: nemojte previše prijatelja ili rođaka da uključujete u potragu za imenom. Ništa ne postaje zamornije od slušanja varijacija ove izjave: "Oh, imao sam tronožnog psa koji se tako zvao", svaki put kad spomenete ime koje Vam se sviđa!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.