Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

21. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Iako Vaša beba sada teži oko pola kilograma, još uvek ima dovoljno prostora u stomaku. I voli da se koristi njime kada ne spava! Pročitajte više o ovoj nedelji.

3 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Iako ih ne mora koristiti u svom trenutnom domu - čula ukusa i mirisa Vaše bebe nastavljaju da se razvijaju ove 21. nedelje trudnoće. Oni su uvek pomalo stimulisani Vašom amnionskom tečnošću jer ona nosi aromatične molekule iz hrane koju jedete i miris Vaše okoline do nje! Dakle, pri rođenju, Vašu će bebu odmah privući miris Vaše kože, Vašeg mleka, slatki ukusi (jer je amnionska tečnost blago slatka), a možda će biti upoznata i s hranom koju ste redovno konzumirali u kasnoj trudnoći. Uskoro će njen mozak biti dovoljno zreo da zapamti ta čulna iskustva. Ako, na primer, volite mediteransku hranu s puno belog luka, Vaša se beba već u materici može upoznati s tom Vašom navikom u ishrani. 

21-sedmica

VAŠE TELO

U ovoj fazi trudnoće, Vaša beba pluta u puno plodove vode koja se često nadopunjuje. Sada možda razumete zašto je važno piti puno vode. Menja se i Vaš obrazac disanja. Vaše disanje postaje ubrzano i ponekad se može činiti da ste bez daha. To može biti zbog povećanja težine, ali i zbog problema s prostorom jer, kako Vaša beba raste, Vaši organi imaju sve manje prostora. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s disanjem, svakako se posavetujte sa svojim lekarom.

ISHRANA

Osim belančevina, folne kiseline, cinka, DHA (dokosaheksaenoična kiselina), joda i vitamina A koji su već spomenuti, jedna važna hranljiva materija - posebno za žene koje su trudne i slede vegansku ishranu - je vitamin B12.  Budući da se vitamin B12 nalazi prvenstveno u životinjskoj hrani, kao što su meso, riba, jaja, mleko i sir, potrebno je malo više pažnje da vegani ispune svoju preporuku po pitanju ishrane. Budući da je vitamin B12 potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže nervnom sistemu, posebno je važan njegov unos tokom trudnoće. Vegani ga mogu pronaći u hrani obogaćenoj vitaminom B12, kao što su neke žitarice za doručak i nutritivni kvasac (proverite šta piše na pakovanju). Svakako obavestite svog lekara ako sledite vegansku ishranu i poslušajte njegove dodatne predloge.

SAVETI

Muče li Vas probavne smetnje u poslednje vreme? Hormonske promene čine gornji otvor želuca labavijim, što je neugodna i vrlo česta nuspojava trudnoće. Zbog toga želudačna kiselina dospeva u jednjak lakše nego obično i to uzrokuje neugodan osećaj koji doživljavate. Što je beba veća, to više pritiska želudac i povećava taj efekat!
Promena navika u ishrani često može biti korisna: isprobajte pet malih obroka dnevno umesto tri velika. Pobrinite se da temeljno žvaćete. Još jedan trik ako patite od probavnih smetnji – noću držite glavu na uzvišenom položaju. Tada se kiselina neće moći tako lako podići. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.