Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

18. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Puno skokova u razvoju se događa u 18. nedelji trudnoće, od nervnih ćelija koje se množe do početaka stvaranja otisaka prstiju. Pročitajte više o ovoj nedeljii.

3 čitanje Aug. 1, 2022

RAZVOJ BEBE

Samo jedna od neverovatnih činjenica trudnoće: do ove se nedelje u Vašoj bebi proizvela većina od milijardi moždanih ćelija koje će imati pri rođenju! Mišići su takođe sve jači, a njeni pokreti snažniji, pa ako još niste osetili da Vaša beba „pleše“, trebalo bi uskoro. Sve zavisi od temperamenta Vaše bebe. Ostali razvojni procesi odvijaju se na njenim rukama - njeni prsti razvijaju male nokte i počinju da se pojavljuju otisci prstiju.

18-sedmica

VAŠE TELO

Prilično je neverovatno pomilovati stomak i znati da tamo raste osoba. A kada zamislite interakciju s tom malom osobom – kako će se nasmejati, kako će izgledati – to je prilično neverovatno, zar ne?  Možda znate pol Vaše bebe. Ili možda čekate da saznate nakon njenog rođenja. Bilo kako bilo, ovo je vreme za drugi ultrazvuk. Ovaj put Vaš doktor može potvrditi da li se razvija Vaša beba zdravo i da li se radi o devojčici ili dečaku. Nemojte se obeshrabriti ako želite da znate, a još ništa ne može da se vidi. Vaša beba mora ležati "ispravno" ili čak i oko najiskusnijeg ginekologa neće moći da odredi njen pol. 

ISHRANA

Nažalost, trudnoća može ometati probavu. Ne možemo to dovoljno naglasiti: ishrana bogata vlaknima, tečnošću i umerenom aktivnošću može pomoći. Sveže ili kuvano povrće, voće i integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke mogu učiniti čuda. Pijte dovoljno tečnosti (2 litra dnevno) kako bi se hidrirali i podstakli probavu. I pokušajte da započnete dan čašom vode ili svežim sokom od narandže ili grejpfruta s preostalom pulpom. Namočite šljive preko noći kako biste ih omekšali i za doručak uživali u njima s jogurtom - to su sigurni prirodni laksativi i mogu Vam pomoći u funkciji rada creva. I nastavite s hodanjem ili drugim aktivnostima koje ste već radili tokom trudnoće. Ako, uprkos ovim malim savetima, Vaše brige i dalje traju, obratite se svom lekaru. Najvažnije, ne uzimajte lekove bez recepta bez savetovanja sa svojim lekarom. 

SAVETI

Rečeno Vam je da konzumirate puno hrane bogate kalcijumom kako biste ojačali svoje kosti i kosti Vaše bebe, ali šta da radite u slučaju netolerancije na laktozu? Samo morate biti kreativniji da zadovoljite svoje potrebe. Puno ljudi s netolerancijom na laktozu još uvek može da nastavi da jede neki sir ili jogurt (deo laktoze se razgrađuje dok se ta hrana fermentiše). U nekim regijama dostupno je i mleko bez laktoze ili sa smanjenim udelom laktoze. Osim mlečnih proizvoda, ima nekih namirnica obogaćenih kalcijumom, poput nekih vrsta hleba i sokova; proverite šta piše na pakovanju kako biste bili sigurni. Tamnozeleno lisnato povrće (uključujući "morsko povrće" – alge) i sušeni pasulj takođe su izvori kalcijuma. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.