Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

37. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Vaša beba ima tendenciju da drži glavu dolje, prekrižene ruke i noge presavijene na prsima jer nema puno mjesta za kretanje. Bit će joj jako drago izaći i istegnuti se! Saznajte više o 37. tjednu trudnoće.
 

3 čitanje Kol. 2, 2022

RAZVOJ BEBE U 37. TJEDNU TRUDNOĆE

Malena beba u tvom trbuhu više nije tako mala. S nedostatkom prostora, vidjet ćete da njezini pokreti nisu tako snažni kao prije. Ipak, nastavlja udarati nogama i laktom ili pomicati glavu kako bi pokazala da je još uvijek tamo. Potkožne dlačice koje su pokrivale njezinu kožu, lanugo, otpale su dok voštani premaz verniksa postaje malo deblji. Strpljenje, sprema se da te uskoro upozna!

Ilustracije bebe u 37. tjednu trudnoće u trbuhu

VAŠE TIJELO

Došao je 37. tjedan trudnoće - još nekoliko tjedana do kraja, osjećate se i uzbuđeno i prestrašeno. Tko ne bi bio?!

Ipak, pokušajte ostati što opušteniji kako biste mogli roditi u optimalnim uvjetima. Nastavite raditi redovite vježbe opuštanja i disanja. Ako osjetite val kontrakcija, mirno pogledajte sat, legnite i opustite se, duboko i ravnomjerno dišite. Trudovi će se povući. Kad se vrate, pogledajte opet svoj sat. Ako su raspoređene u razmaku od više od 20 minuta, u tom slučaj ne idete na porođaj (općenito, ako su kontrakcije u razmaku od 5 do 10 minuta i pukne Vam vodenjak, vrijeme je da odete u bolnicu). Možete li vjerovati koliko ste blizu da postanete mama? Ili, ako Vam ovo nije prvi put, da imate još jednog mališana?! Oduševljavajuće. 

PREHRANA

Možda ste čuli da tijekom trudnoće ženama treba mnogo više nego prije trudnoće.  Ako ste započeli trudnoću sa zdravom težinom, Vaše potrebe za bjelančevinama povećavaju se s oko 50 g na oko 70 g dnevno. Dodatnih 20 g bjelančevina nije onoliko koliko zvuči. Jedenje dodatne porcije hrane bogate bjelančevinama iz svojih redovitih obroka vjerojatno je dobra odluka. Dodatna porcija od 60 g mesa, ribe ili peradi osigurava oko 15 g bjelančevina.  Jedno jaje ima oko 7 g bjelančevina, a 30 g sira ili 240 ml mlijeka ima po 7-8 g.  Svi ovi izvori bjelančevina sadrže esencijalne aminokiseline koje Vi i Vaša beba u razvoju trebate. Baš kao i kod svake hranjive tvari koja ima kalorije, ako se konzumira više bjelančevina nego što je potrebno, može doći do debljanja.

SAVJETI ZA 37. TJEDAN TRUDNOĆE

Jeste li se osjećali pomalo neodlučno kad ste razmišljali o prisutnosti Vašeg partnera u rađaonici za vrijeme porođaja? Ako niste sigurni, možda možete razjasniti stvari sami sa sobom prije nego što odlučite što želite. Osjećate li se sigurnije kada je Vaš partner u blizini? Ili biste imali osjećaj da biste se morali sabrati? Možda bi bilo opuštajuće imati dobru prijateljicu uz sebe, onu koja je već i sama majka. Ipak, ne zaboravite "drugu" perspektivu: bi li Vaš partner mogao izdržati samo kao gledatelj? Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o očekivanjima i strahovima. Onda donesite zajedničku odluku. Pokušajte ne vršiti pritisak ni na sebe ni na partnera. Ovo bi trebao biti radostan događaj.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.