MyFeed Personalized Content
Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

36. tjedan trudnoće: razvoj bebe i prehrana

Od sada dok ne izađe na svjetlo dana, Vaša će beba nastaviti rasti. Već je duga 45 cm i teži oko 2.9 kg! Pročitajte više o 36. tjednu trudnoće.

3 čitanje Trav. 10, 2024

RAZVOJ BEBE U 36. TJEDNU TRUDNOĆE

Vaša beba dobiva svoju hranu od Vas, kroz pupčanu vrpcu. Nakon što se rodi, hranu će dobiti dojenjem, točnije kolostrumom, ranim majčinim mlijekom koje već proizvode Vaše grudi. Slično tome, pri rođenju posteljica prestaje „djelovati kao pluća“. Amnionska tekućina koja je bila u dišnim putevima bit će izbačena iz nosa i usta pritiskom na prsa od prolaska kroz rodni kanal, i sve će početi funkcionirati kako treba čim počne samostalno disati.

Ilustracija bebe u trbuhu u 36. tjednu trudnoće

VAŠE TIJELO U 36. TJEDNU TRUDNOĆE

S Vašim sada tako ispupčenim trbuhom u 36. tjednu trudnoće može biti teško sagnuti se da obujete cipele. Možda želite nositi cipele u koje i iz kojih možete lako skliznuti.  Čak i jednostavni zadaci mogu biti umarajući s velikim trbuhom. Možda roditelji ili prijatelji mogu malo pomoći u kućanskim poslovima, obavljanju kupovine ili čak kuhanju s vremena na vrijeme. Ako se osjećate umorno, uvijek možete zatražiti malo pomoći i podrške kao poklon za rođenje bebe.

PREHRANA

Iako većina žena koje su trudne imaju veći apetit nego prije trudnoće, ako se osjećate preumorno za jelo, ili odjednom nemate interesa za dodavanjem više toga u trbuh, pokušajte jesti male obroke ili zdrave grickalice tijekom dana. Pobrinite se da ne dehidrirate pijući oko 8 čaša vode svaki dan. Nastavite s prenatalnim dodacima koje Vam je propisao liječnik, ali se držite podalje od tvari za dizanje energije ili pića za zamjenu obroka koja nisu namijenjena trudnicama, osim ako to ne savjetuje Vaš liječnik. Ženama koje su započele trudnoću kao pothranjene preporučuje se da dobiju na težini više od drugih. Ako Vam je nedostatak apetita problem, razgovarajte sa svojim liječnikom.

SAVJETI

S dolaskom 36. tjedna trudnoće dolazi i pitanje kako će se beba zvati. Za neke parove imenovanje bebe nije problem. Za druge to može biti izvor neslaganja. No, ne mora biti! Inspiraciju možete pronaći svugdje – knjige s imenima (koje često imaju mitska i egzotična imena, kao i tradicionalnija), obiteljska povijest, likovi ili glumci iz omiljenih filmova. Jedna od mogućnosti je polako pristupiti procesu odabira, primjerice, korištenjem popisa. Oboje možete napraviti svoj pojedinačni popis. Ako postoje imena koja se nalaze na oba popisa... Pa, to bi bilo prelagano, zar ne? Mali savjet: nemojte previše prijatelja ili rođaka uključivati u potragu za imenom. Ništa ne postaje zamornije od slušanja varijacije: "Oh, imao sam tronožnog psa koji se tako zvao", svaki put kad spomenete ime koje Vam se sviđa!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.