Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

28. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaša beba je duga oko 35 cm od vrha glave do pete i već teži oko 1.3 kg, trećinu porođajne težine. Noge joj mere gotovo 6 cm – da, sitne su! Pročitajte više o ovoj nedelji.

2 čitanje Aug. 2, 2022

RAZVOJ BEBE

U 28. nedelji trudnoće Vaša beba postaje sve spremnija da udiše spoljni vazduh. Njena koža počinje da izgleda manje naborana jer masnoća počinje da se taloži ispod nje. Za sada još uvek uzima amnionsku tečnost koja joj u potpunosti ispunjava pluća i alveole, ali koja će se brzo povući pri rođenju. 

28-sedmica

VAŠE TELO

Osećate li ponekad zatezanje u leđima ili stvrdnjavanje trbuha? To mogu da budu Braxton-Hicksove kontrakcije. Ne brinite, to samo znači da Vaša materica pomalo vežba za porođaj. Ako kontrakcije ne prestanu ili nastave da jačaju onda se svakako posavetujte sa svojim lekarom (makar da se umirite).

ISHRANA

Pripremate bebu da proba zemaljsku hranu uz svaki obrok koji jedete. Aromatični molekuli u Vašoj hrani mogu se preneti bebi putem amnionske tečnosti.  Nakon rođenja može se setiti tih ukusa - a ako nastavite da jedete raznoliku hranu nakon njenog rođenja i dojenja, ukus će se osetiti i u Vašem mleku.  

SAVETI

Mnoge žene brinu da će se njihove bebe roditi ranije nego što je očekivano, iako većina beba dogura do termina. Najvažnija stvar za Vas je da se ne brinete oko toga. 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.