Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

17. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaša beba sada teži više od 200 g i svakim danom sve više izgleda kao "prava" beba, a creva nastavljaju da se razvijaju. Pročitajte više o 17. nedelji trudnoće!

2 čitanje Maj 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Kao i uvek, puno se toga događa ove 17. nedelje trudnoće. Koža joj je još uvek vrlo tanka i prozirna, a kroz nju su vidljive mali krvni sudovi. Creva Vaše bebe se nastavljaju razvijati i sada su na stalnom mestu u stomaku. Sve je kako treba da bude.

17-sedmica

VAŠE TELO

Stisnite zube: mnoge starije žene još uvek pričaju trudnicama priče o ispadanju zuba tokom trudnoće. Dobra vest: to su zastarele gluposti! Kod nekih je žena stomak već vidljivo izbočen. Ako ste vrlo vitki ili ste već imali bebu, verovatnije je da se nešto može primetiti. Kod drugih se još ništa ne može videti. No, ovo je vreme kada se pantalone ili suknje teško pričvršćuju jer je struk proširen. 

ISHRANA

Zadovoljavanje potrebe za šećerom tokom trudnoće zahteva malo više kreativnosti nego inače, pogotovo ako se Vaša potreba čini jačom nego inače. Nema štete u jedenju deserta, sve dok ne preterujete. Kako biste zadovoljili svoj želju za slatkim dok zadovoljavate svoje prehrambene potrebe, odaberite sveže voće, deserte napravljene od mleka, običan jogurt i suvo voće. Umerenost je ključna. Umesto sladoleda, prepustite se šerbetima ili smrznutom jogurtu sa smanjenim udelom šećera. 

SAVETI

Veštački zaslađivači poznati i kao "nehranljivi zaslađivači", "zamene za šećer" ili "zaslađivači bez kalorija" obično uključuju aspartam, sukralozu, acesulfam K, saharin i šećerne alkohole (npr. ksilitol), kao i derivate dobijene iz biljaka (npr. steviol glikozidi). Iako ih trudnice širom sveta sve više konzumiraju, njihov dugoročni uticaj na zdravlje doveden je u pitanje. Neke prehrambene vlasti ukazuju na to da ako su unutar prihvatljivih ograničenih unosa, ove vrste zaslađivača su sigurne za žene i njihove bebe tokom trudnoće. Drugi dokazi upućuju na to da rana izloženost veštačkim zaslađivačima može negativno da utiče na sastav tela i kardiometaboličko zdravlje. Stoga, za najnovije preporuke, pitajte svojeg lekara ako želite da uključite ove proizvode u svoju ishranu.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.