Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

16. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Ako bi mogli da zavirite u svoje telo i gledate svoju bebu kako raste, mogli biste je videti kako sisa palac! Konačno je uspeo doći do usta. Pročitajte više o ovoj nedelji.

2 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Ako već niste, moguće je da ove nedelje prvi put osetite kako se Vaša beba kreće (ili u narednim nedeljama). Ovi pokreti su još uvek vrlo lagani, stoga ne očekujte jake senzacije. Budite u potrazi za onim što se oseća kao lepršanje leptira unutar stomaka. Ili mehurići. Uzbudljivo je i divno kad se to dogodi. 

16-sedmica

VAŠE TELO

Ako ste osetili žudnju za hranom, možda se pitate da li je to zato što Vam nedostaju hranljive materije. Ne, ona je jednostavno hormonska nuspojava trudnoće. Verovatno ste primetili da se određena hrana čini "drugačijom" ili manje ukusnom. Druga se, međutim, čini neophodnom! Dobrodošli u svoje telo za vreme trudnoće. Nema nekog određenog razloga za to. Samo dajte sve od sebe da mislite na umerenost u svemu što jedete. Pokušajte da uravnotežite udovoljavanje svojim potrebama s brigom o sebi i svojoj bebi u razvoju.

ISHRANA

Vitamin A je važan kada ste trudni, ali u pravim količinama, ni previše ni premalo. Dovoljno zagonetno za Vas?  Preteran unos može biti štetan za Vašu bebu u razvoju. Znajte da su neki proizvodi za kožu koji sadrže vitamin A zabranjeni trudnicama. Hrana koja je bogata vitaminom A uključuje mleko i mlečne proizvode, maslac, jaja (posebno žumance), svetlo povrće kao što su spanać, zelena salata, peršun, paradajz ili šargarepa, kao i narandžasto i žuto voće (kajsije, dinja, mango). 

SAVETI

Oko šestog meseca trudnoće bilo bi preporučljivo da Vi i Vaš partner odete na pretporođajni kurs kako biste se počeli pripremati za rođenje bebe, posebno ako je ovo Vaša prva beba (ili ako je Vaša prva beba rođena davno). Naučićete o rađanju i tehnikama ublažavanja bola, disanja i opuštanja. Odlazak u porođajnu sobu, vežbe za fitnes u trudnoći, odgovori na Vaša pitanja o dojenju i mnoge druge stvarno korisne stvari takođe mogu biti deo programa. Pretporođajni kursevi idealna su prilika za upoznavanje drugih majki ili parova. S kim bi bilo bolje podeliti svoje iskustvo, ako ne s njima?

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.