Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

15. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Iako se Vaša beba nalazi duboko u Vašem telu, ovo je nedelja u kojoj se razvija njeno čulo mirisa. Pročitajte više o 15. nedelji trudnoće!

2 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Njen grudni koš – njene grudi, u osnovi - počinje se rastezati i stezati. To su trenutno nepravilni pokreti. Verovatno pomoću tog mehanizma, njen olfaktorni sistem počinje da "miriše" Vašu okolinu, podstaknuto aromatičnim molekulima u plodovoj vodi. Međutim, Vaša beba zapravo neće spoznati mirise do sedmog meseca, kada njen nervni sistem bude dovoljno zreo.

15-sedmica

VAŠE TELO

Nalazite se u 17. nedelji amenoreje – odsutnosti menstruacije – što se prevodi kao Vaša 15. nedelja trudnoće. Vaša beba bi se trebalo pojaviti za oko 24 nedelja. Možda se osećate divno, oduševljeni što ste trudni i puni ste energije ili, suprotno tome, možda se osećate pomalo preplavljeno, kao da Vaše telo nije Vaše. Oba scenarija su potpuno normalna.  Ako potonje važi za Vas, a osećate se i pomalo turobno, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. On može da ima neka rešenja koja Vam mogu pomoći da se osećate prisebnije. 

ISHRANA

Osećate li se pomalo 'začepljeno'? Postoje stvari koje možete jesti kako biste ublažili probleme sa zatvorom. Zatvor je čest problem tokom trudnoće. Da biste to ispravili, preporučljivo je piti puno vode i jesti hranu bogatu vlaknima, kao što su sveže voće i povrće, hleb od integralnih žitarica i same žitarice, te i sušeni grašak i pasulj. Ako se problem nastavi, pokušajte svakodnevno da uključite malu činiju mekinja u doručak. Ako Vam ni tada ne proradi probavni sitem, obratite se svom lekaru.

SAVETI

Umerena fizička aktivnost tokom trudnoće preporučuje se zdravim ženama, a može pomoći i u održavanju debljanja pod kontrolom, kao i kod zatvora.  
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.