Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

14. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaša beba je veličine grejpfruta! Da li ste osetili njen pokret? Ako ne, trebalo bi da možete u narednim nedeljama! Saznajte više o 14. nedelji trudnoće!

3 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Ove se nedelje počinju razvijati nokti na nogama Vaše bebe. A s dermisom ispod epidermisa, koža joj se nastavlja razvijati. Štitnjača joj deluje i sada proizvodi hormon štitnjače. Od ove nedelje, Vaša beba počinje da biva puno aktivnija u Vama, a njeni su pokreti koordinisaniji. Sada teži oko 110 g i dugačka je oko 12 cm od trtice do temena. 

14-sedmica

VAŠE TELO

Ako se sada osećate dobro, a mnogim je ženama tako tokom drugog tromesečja, iskoristite to. Ovo može biti sjajno vreme za putovanje, za obavljanje stvari sa svojim partnerom. Možda to nećete moći da učinite kasnije u trudnoći. Takođe je idealno vreme da se nagradite - posetom frizeru ili večernjim izlaskom s prijateljima.  Prošli ste prvu prepreku! Dakle, odvojite vreme za ono što Vas zabavlja kako biste obnovili zalihe energije.

ISHRANA

Masti i esencijalne masne kiseline bitan su deo Vaše ishrane. Međutim, neki ih možda ne mogu dobiti dovoljno. Budući da 1 čajna kašičica masti ima i više nego dvostruko više kalorija od 1 čajne kašičice belančevina (belanaca) ili ugljenih hidrata (krompira), jednostavan način da držite težinu pod kontrolom je da budete svesni koliko masnih kalorija dodajete u svoju ishranu. Evo nekoliko praktičnih saveta za unos masti. Pre svega, ne preterujte prilikom dodavanja masti tokom kuvanja. Koristite samo dovoljno za podmazivanje tiganja i istražite različite načine kuvanja (kuvanje na pari, pečenje) koji ne zahtevaju dodatnu masnoću. Takođe, odaberite "zdrava" biljna ulja koja imaju manje zasićenih masti u poređenju s čvrstim životinjskim mastima, kao što su maslac ili mast. Neka ulja su nezamenljivi izvori esencijalnih masnih kiselina za Vas i Vašu bebu, kao što su ulja kanole i oraha. I, ne zaboravite na važnost DHA (dokosaheksaenoična kiselina), masti koja se nalazi u nekim ribama, kao što je losos, a koja podržava razvoj mozga i očiju Vaše bebe.  

SAVETI

Razmišljate o odlasku na odmor i pitate se možete li?  Nema problema. Odlazak na odmor u četvrtom ili petom mesecu trudnoće je u redu. Još uvek se možete kretati sasvim normalno i raditi gotovo sve što želite. Stvari o kojima treba razmišljati: kad putujete automobilom, ne zaboravite da stanete svaka dva sata. To se obično događa i bez planiranja jer pijete više tečnosti nego obično. Ne bi trebalo da predugo sedite savijenih nogu. I trebalo bi da često ustajete, pogotovo ako letite (letenje je obično u redu do sedmog meseca, ali pitajte svog lekara). Iako putovanje u zemlje sa visokim temperaturama nije rizično samo po sebi, može biti manje ugodno s natečenim stomakom.  Zapamtite da medicinske usluge i higijenski uslovi često nisu tako dobri kao oni kod kuće. 

Napomena: Ako su Vam potrebne injekcije ili tablete za mučninu, o tome morate razgovarati sa svojim lekarom.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.