Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

11. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Kad biste mogli da pogledate unutra, videli biste tanke male dlake koje se razvijaju na obrvama Vaše bebe. Pročitajte više o jedanaestoj nedelji trudnoće!

2 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Od temena do trtice, Vaša beba je sada duga impresivnih 6 cm, veličine većeg paradajza. Ovo je još jedna nedelja puna događaja u tvom telu. Nervne se ćelije nastavljaju množiti čak i ako, za sada, još ne postoje veze između njih u mozgu. Međutim, u kičmenoj moždini počinju se stvarati neuronski krugovi u mišićima i oko njih. To znači da će Vaša beba uskoro izvoditi refleksne pokrete.

11-sedmica

VAŠE TELO

Pojas na pantalonama počinje da Vas malo zateže i grudnjak Vam postaje pomalo tesan. U proseku, buduća majka teži oko 0,5 do 2,0 kg više pred kraj prvog tromesečja. Zanimljivo je da beba čini najmanji udeo povećanja težine. S oko 10 grama, ona je još uvek prava laka kategorija. Većina težine je zbog proširene materice, posteljice i plodove vode.

ISHRANA

Da biste izbegli gubitak koštane mase, neophodno je da jedete hranu koja osigurava da i Vi i Vaša beba dobijete adekvatnu količinu kalcijuma. Kalcijuma ima u mleku i mlečnim proizvodima, ali i u nekim vodama bogatim kalcijumom. Takođe se nalazi u većini zelenog lisnatog povrća i semenkama susama. Razmislite o 4 porcije mlečnih proizvoda dnevno i vodi bogatoj kalcijumom kako biste zadovoljili svoje potrebe. Vaš lekar bi mogao smatrati korisnim uzimanje kalcijuma kao dodatka ishrani kako bi se osigurala dovoljna količina svaki dan.

SAVETI

Možda se nadate da će beba naslediti Vašu boju očiju ili vrstu kose, ali šta je s Vašim alergijama? Ako imate ekcem, alergiju na polen ili astmu, postoje načini na koje možete smanjiti šanse da i Vaša beba pati od toga.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.