Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

10 sedmica trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Već ste u desetoj sedmici trudnoće. Još 29 sedmica pre nego što upoznate svoju malu ljubav. Saznajte više o tome šta se događa ove sedmice.
 

3 čitanje Aug. 1, 2022

RAZVOJ BEBE

Vaša beba stvarno počinje da liči na malo ljudsko biće. Njeno lice konačno izgleda kao jedno, sa svime na mestu. Glava joj je još uvek velika, mnogo veća od ostatka tela, ali može je okrenuti. Njeno telo ima puno mišića i može da maše rukama i nogama, iako to nije koordinisano. U trbuhu, njena prevelika jetra stvara mnogo crvenih krvnih zrnaca.  

10-sedmica

VAŠE TELO

Možda ste skakali od sreće zbog trudnoće pre pola sata i onda odjednom izgledali zabrinuti. Da, promene raspoloženja tokom prvog tromesečja mogu biti prilično impresivne. Ako patite od promena raspoloženja ili se ne osećate dobro, to će se stanje verovatno uskoro rešiti.  U drugom tromesečju, koje samo što nije počelo, nivoi hormona ponovo postaju uravnoteženi. Tada većina mama doživljava osećaj mirnijeg blagostanja.

ISHRANA

Ove sedmice skrećemo Vam pažnju na dobre, staromodne belančevine. Unosite li ih dosta svaki dan? 

Gradivni blok tela Vaše bebe, belančevine, pomažu u razvoju gotovo svega, od mišića do kolagena. Tokom trudnoće, Vaše potrebe za belančevinama povećavaju se s oko 50 g na 71 g dnevno. Da biste to stavili u kontekst onoga što je na Vašem tanjiru, kuvano jaje ima oko 7 g proteina, 30 g sira i šoljica mleka od 240 ml ima po 7-8 g, a file lososa od 85 g sadrži 23 g. Dakle, jedno jaje može Vam dati otprilike istu količinu proteina kao 30 g mesa, ribe ili sira, ili čaša mleka. Belančevine su neophodne i za Vas i za Vašu rastuću bebu. Iako nijedna hrana biljnog porekla ne sadrži sve esencijalne aminokiseline, vegetarijanska ishrana može da obezbedi razne belančevine putem povrća. Unošenjem različitih vrsta  biljnih belančevina u istom obroku, kao što su neke kombinacije žitarica, mahunarki i orašastih plodova, može da pruži mešavinu svih esencijalnih aminokiselina.  Ako su belančevine iz mlečnih proizvoda i jaja deo Vaše ishrane, mogu se osigurati i sve esencijalne aminokiseline. Obavezno obavestite svog lekara ako sledite vegetarijansku ili vegansku ishranu. 

SAVETI

Mogu li jesti ribu dok sam trudna?

Sasvim je u redu da trudnice jedu ribu kao deo uravnotežene ishrane jer je to izvrstan izvor belančevina.  Međutim, neke ribe imaju visoko koncentrovane nivoe žive, zagađujuće materije na koje je nervni sistem fetusa posebno osetljiv dok je u razvoju.  Zato se savetuje da trudnice ne konzumiraju: sabljarku, marlin, siki (iz porodice morskih pasa), pločice i neke vrste kraljevske skuše. Popis drugih riba koje treba izbegavati razlikuje se zavisno od regije i može uključivati neke uobičajene vrste tune, jegulje, orade, velike graditeljke i cipla. Pitajte svog lekara kako biste bili sigurni.

Uopšteno, masne ribe, kao što su losos i sardine, preporučuju se kod ishrane žena koje su trudne.  Ove ribe pružaju DHA (dokosaheksaenoičnu kiselinu), omega-3 masnu kiselinu koja pomaže u razvoju mozga i očiju Vaše bebe. No, uzimanje ribljih proizvoda iz odeljka sa smrznutom hranom gde su često već polupripremljeni nije tako dobro kao odabir zdravijih verzija belančevina, kao što su fileti lososa ili bela riba. Dobijanje dovoljno DHA može biti zeznuto, pa ako niste sigurni - ili niste ljubitelj ribe - razgovarajte sa svojim lekarom o dodatku koji sadrži DHA.  Ako razmišljate o tome kako Vaš unos ribe može uticati na rizik od alergije kod Vaše bebe u razvoju, znajte da savremena istraživanja pokazuju da zdrave trudnice mogu uključiti hranu kao što su mleko, jaja, riba, orašasti plodovi ili pšenica u svoju ishranu bez povećanog rizika od alergije za svoju decu.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.